Recentelijk verscheen in het nieuws dat de STAP-regeling per 2024 wordt afgeschaft. Volgens de huidige berichtgeving maakt het afschaffen van het STAP-budget deel uit van een pakket bezuinigingsmaatregelen die is opgenomen in de Voorjaarsnota. Met deze afschaffing komt er na een kleine twee jaar een einde aan de regeling die begin 2022 geïntroduceerd werd ter vervanging van het aftrekken van studiekosten van de belasting.

Het budget voor scholingssubsidie Stimulans Arbeidsmarktpositie (STAP) wordt vanaf 2024 afgeschaft.

profiteer

Jouw STAP-budget aanvragen?

In het laatste STAP-aanvraagtijdvak op 15 november 2023 biedt Drenthe College geen opleidingen aan waarvoor een STAP-budget aangevraagd kan worden.

 

Ontwikkel & daag jezelf uit!

Het STAP-budget is per 2024 niet langer beschikbaar, maar als je toch wilt blijven investeren in je persoonlijke en professionele groei, nodigen we je uit om de mogelijkheden bij Drenthe College te verkennen.

Wij bieden diverse opleidingen en mogelijkheden om je kennis en vaardigheden verder te ontwikkelen, zodat je klaar bent voor de uitdagingen van de toekomst. Ontdek ons aanbod en zet de volgende stap in jouw groei en carrière bij Drenthe College.

Hieronder vind je informatie over het STAP-budget. Door deze subsidieregeling kun jij als werkende of werkzoekende een subsidie van maximaal € 1.000,- per jaar krijgen om een opleiding of training te volgen.

STAP ook voor jou?

Je hebt recht op STAP-budget als je:

 • Tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd bent (of je wel of niet werkt of een uitkering ontvangt, is voor je aanvraag niet relevant).

 • Burger van de EU bent, of partner van een EU-burger bent.

 • In de periode van twee jaar en drie maanden tot drie maanden voor de kalendermaand van je aanvraag ten minste zes maanden verzekerd bent geweest voor de volksverzekeringen (vrijwel iedereen in Nederland is dat vanzelf).

 • Dit kalenderjaar nog geen STAP-budget subsidie hebt gekregen en er nog budget is.

 • Voor de opleiding STAP-budget kan krijgen (volgens het scholingsregister van DUO).

Aanvraagprocedure

Met het STAP-budget kan je tot €1.000,- subsidie aanvragen voor jouw scholing en ontwikkeling. De aanvraag voor het STAP-budget loopt via het UWV (stapuwv.nl).

Zorg dat je op de aanvraagdatum om 10.00 uur gelijk je aanvraag indient, want de subsidiepot is beperkt en op=op. Is het budget van de aanvraagtermijn op? Dan kan je in een volgende periode opnieuw een aanvraag doen.

Stappenplan STAP-budget

Zo vraag je het STAP-budget aan:

1. Kies je studie

Bekijk hieronder alle opleidingen met een STAP-subsidie en kies een opleiding die bij jou past. Je hoeft je nog niet aan te melden voor de opleiding of in te schrijven bij Drenthe College, dit kan pas wanneer jouw aanvraag voor het STAP-budget is goedgekeurd.

2. Ontvangst STAP-aanmeldingsbewijs Drenthe College

Voor de aanvraag van een STAP-budget heb je aan STAP-aanmeldingsbewijs nodig. Deze dien je aan te vragen door een email te sturen naar LLO@drenthecollege.nl, met daarin onderstaande gegevens:

 • Opleiding
 • Voor- en achternaam
 • Geboortedatum
 • Adres en postcode
 • Telefoonnummer
 • E-mailadres

Wij maken een STAP-aanmeldingsbewijs (PDF) en sturen deze zo spoedig mogelijk naar jou per e-mail. Bewaar deze goed! Je hebt hem nodig om de aanvraag van het STAP-budget te doen.

3. Aanvragen STAP-budget

Ga naar het STAP-portaal van het UWV, vraag een STAP-budget aan en upload het STAP-aanmeldbewijs.

4. Uitbetaling STAP-budget

Wanneer jouw aanvraag is goedgekeurd ontvang je automatische een bericht van het UWV. Houd je mailbox dus goed in de gaten! Na de goedkeuring wordt het STAP-budget uitbetaald aan Drenthe College, wij verrekenen dit met de opleidingskosten.

5. Start opleiding, cursus of training

Is je aanvraag goedgekeurd? Gefeliciteerd! Drenthe College neemt contact met je op voor de definitieve inschrijving van jouw gekozen opleiding.

Vragen over STAP?

Heb je vragen over een cursus of de STAP-subsidie? Neem dan contact op met Leven Lang Ontwikkelen, via 088-188 4444

OF STUUR EEN EMAIL