Mijn Selectie +
Print paginaDirect aanmelden

Luchtvaartdienstverlener

Samenvatting opleiding:

BOL
Opleidingen in het mbo zijn op twee manieren te volgen. Dit worden 'leerwegen' genoemd:
- Beroeps Opleidende Leerweg (BOL)
- Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL)

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je voor het grootste deel van de tijd naar school. Daarnaast vormt stage (beroepspraktijkvorming) een wezenlijk onderdeel van je opleiding.

BBL
Bij een BBL-opleiding heb je een baan van 18-20 uur per week, waar je het beroep dus voor een belangrijk deel in de praktijk leert. Daarnaast ga je één dag of een middag en een avond in de week voor de theorielessen naar school. Informeer bij je studieadviseur naar de precieze voorwaarden bij de opleiding van jouw keuze.
niveau 4, Emmen Ubbekingecamp
Duur: 3 jaren Jongeren Brede opleiding
Het kiezen van een vervolgopleiding is moeilijk. Je hebt vaak vragen zoals: Hoe ziet de opleiding eruit, wat wordt er van me gevraagd en wat houdt het beroep in? Om je te helpen krijg je tijdens het eerste leerjaar tijd en begeleiding om de juiste keuze te maken.

Hoe werkt het?
Samen met jouw loopbaanbegeleider ontdek je welke beroepen horen bij de verschillende opleidingen en wat het beste bij jou past. De ervaring en kennis van dat eerste leerjaar gebruik je om de juiste keuze voor een uitstroomrichting in het tweede leerjaar te kiezen.

Als je al weet welke richting je gaat kiezen, kan je de oriëntatie van het eerste jaar gebruiken om te kijken of jouw beeld van het beroep en de opleiding klopt.
Dit traject geldt voor alle opleidingen die vallen onder:
- Kantoor, organiseren en administratie (Assen, Emmen en Meppel)
- Ondernemen, verkopen & klanten (Assen, Emmen en Meppel)
- Toerisme en recreatie (Emmen)
- Facilitair leidinggevende (Meppel)
De opleiding
Je leert zoveel mogelijk actief in de praktijk: in het reisbureau DC-Travel op school en tijdens de stages. Omdat we merken dat luchtvaartmaatschappijen het erg waarderen wanneer je een wat bredere kennis hebt van de Travelwereld, beginnen we in het eerste leerjaar met de lessen in Travel & Hospitality. Je krijgt theorielessen, zoals topografie, landenkennis, vakantiereizen, gastvrijheid en natuurlijk de vakken als economie, communicatie, Nederlands, Engels, Duits en Spaans. Vanaf het tweede leerjaar duik je in de wereld van de luchtvaart met als vakken Passage en Cabine. Je leert om passagiers te helpen inchecken voor een vlucht, te boarden, je leert wat je moet doen tijdens een vlucht (bijvoorbeeld de flight safety en de briefing voor een vlucht) en wat je moet doen wanneer er een noodlading moet worden gemaakt. Ieder jaar worden er studiereizen georganiseerd, waarbij studenten een actieve rol bij de organisatie hebben. Natuurlijk ga je in het laatste leerjaar stage lopen op een luchthaven. Meestal is dit Schiphol.

Bekijk hier de studiebijsluiter

Wat leer je tijdens de opleiding
  • - Communicatie
  • - Klantcontact en Gastvrijheid
  • - Verkoop
  • - Receptie
  • - Cabine en Passage
Het beroep
Luchthavens, vliegtuigen: dat is jouw wereld.
Of je nou graag met beide benen op de grond wilt blijven staan of juist de lucht in wilt, alles kan! Je werkt in het vliegtuig (cabinepersoneel) of op en rondom een luchthaven (passagepersoneel). Alles wat je doet draait om de passagier. In het vliegtuig geef je instructies, verzorg je je passagiers, stel je mensen gerust. Aan de balie werkt neem je tickets in ontvangst, geef je de reizigers een plaats, label je de bagage, beantwoord je vragen en los je problemen op. Je bent op de grond en in de lucht de gastvrouw of gastheer, maar ook het gezicht van de luchtvaartmaatschappij.

Alles over deze opleiding

Toelating

Algemene toelatingsvoorwaarden
Niveau 4, mvmbo -diploma kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg, havo met overgangsbewijs naar leerjaar 4, mbo- diploma niveau 2 of 3 of vergelijkbaar diploma.

Niveau 4, specialist
diploma niveau 3 of 4 voor eenzelfde beroep of beroepencategorie.
Extra toelatingsvoorwaarden
Om tot deze opleiding te kunnen worden toegelaten moet je voldoen aan de fysieke eisen die luchtvaartmaatschappijen stellen, namelijk: - Lengte en gewicht in juiste proporties - Oogkwaliteit: -5.00 tot +5.00 - Goede lichamelijke conditie - Zwemdiploma - Geen zichtbare tatoeages en piercings

Stage

Algemene stage
BOL: Stages zijn een belangrijk onderdeel van de bol-opleidingen bij Drenthe College.
Tijdens je stage ga je wat je op school leert, gebruiken in de praktijk.
Al vanaf het eerste jaar maak je zo kennis met je beroep.
Naast onze stageadressen bij bedrijven en instellingen in de regio, kun je bij sommige opleidingen ook praktijkervaring opdoen bij een van onze zogenoemde leerbedrijven binnen de school.
Dat zijn echte bedrijven met echte klanten waar je begeleid wordt door docenten.
Extra informatie met betrekking tot stage
- Voor stage op een luchthaven moet je minimaal 18 jaar zijn - Bewijs van goed gedrag is voorwaarde voor stage, omdat luchtvaartmaatschappijen je zonder deze VOG niet aannemen voor stage - Bij aanvang van de stage moet je in bezit zijn van een geldig (Nederlands) paspoort - Houd er rekening mee dat je bereid moet zijn om in de regio Amsterdam te gaan wonen

Kosten en Onderwijsovereenkomst

Basis kosten
Als je voor de Beroepsopleidende Leerweg (BOL) kiest, betaal je het wettelijk lesgeld.
Dit betaal je aan DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) in Groningen.
Kies je voor de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL)?
Bijkomende kosten bij deze opleiding
Laptop: Ja
De kosten voor studiereizen bedragen per schooljaar € 200 tot € 400, afhankelijk van de bestemming.: € 400
Specificatie kosten
De kosten voor studiereizen bedragen per schooljaar € 200 tot € 400, afhankelijk van de bestemming.

Aanmelden of hulp kiezen?

Je bekijkt nu de opleiding Luchtvaartdienstverlener
Bekijk andere opleidingen in de wereld Business College niv. 3 & 4

Inloggen


Wachtwoord vergeten? Klik hier