Archief | 13 januari 2021

Stage is een onmisbare schakel

Even rondkijken op de bouwplaats, in de constructiewerkplaats of het ict-kantoor om te zien of we de stagiairs terugvinden tussen de vaste werknemers. Meestal vallen ze helemaal niet op, want ze doen ‘gewoon’ mee in de normale werkzaamheden. Toch hebben ze een speciale plaats binnen het werkveld: ze zijn in opleiding en vinden de praktijk vaak het belangrijkste onderdeel van die opleiding.

Voor alle mbo-studenten is het van groot belang dat ze hun stage kunnen volgen bij een erkend leerbedrijf. Een bedrijf waar onze studenten hun praktijkervaring kunnen opdoen en theorie en praktijk verbinden. Immers een beroepsopleiding is pas compleet met een goede stage (beroepspraktijkvorming). Gelukkig zijn Drenthe College en het bedrijfsleven al jarenlang partner om samen te zorgen voor het opleiden van vakbekwame medewerkers.

Extra aandacht voor stageplekken
Dit studiejaar (2020-2021) is het voor veel studenten binnen onze techniekopleidingen door corona een extra lastig jaar. Zowel op school als op stage loopt alles net even anders. Met extra aandacht en inzet van de student zelf en het team op DC is er gelukkig nog veel mogelijk: online lessen, praktijklessen op school en stages bij onze partnerbedrijven.

 

Gerard Eilert, directeur Drenthe College regio Emmen: Stagiairs zijn je werknemers van de toekomst

We zijn erg blij met de stageplaatsen die er nu zijn. Toch merken we dat het spannend gaat worden voor onze techniek studenten dit half jaar, want er is terugloop in het aanbod van stageplaatsen en dat kan betekenen dat niet elke student zijn studiejaar of opleiding goed kan afronden. En dat zou erg jammer zijn voor de jongens en meiden die gemotiveerd zijn om na hun opleiding bij een bedrijf in de regio aan de slag te gaan of doorstromen naar het hbo.

Nog geen erkend stagebedrijf?
Is uw bedrijf nog geen erkend leerbedrijf? Dat is jammer, want dat betekent dat er nog geen stageplek mogelijk is. Gelukkig is dat snel te regelen, samen met Drenthe College en SBB. Daarmee draagt u een steentje bij aan het opleiden van nieuwe medewerkers!

Niet alleen stages technische opleidingen
Dat de stages een knelpunt (kunnen) vormen in de opleiding geldt niet alleen voor de technische opleidingen. Ook binnen verschillende branches van de sector Economie en dienstverlening en de sector Zorg en welzijn doet zich dit voor.