Archief |

Studeren in het buitenland. Hoe doe je dat?

5,5 halve maand studeren in het buitenland? Voor sommige studenten klinkt dat als een droom! Ook Bart en Collin, studenten Applicatieontwikkeling, gingen graag het avontuur aan op Malta. Uiteraard om te genieten van de cultuur, maar bovenal zagen ze het als een mooie kans om werkervaring op te doen in het buitenland. Het tweetal heeft stage gelopen bij Visible Partners, een reclamebedrijf op Malta. We delen graag hun verhaal.

Erasmus +
De twee studenten hebben gekozen voor een land binnen Europa, omdat ze dan gebruik konden maken van het Erasmus+ programma. Deze beurs geeft studenten de mogelijkheid om te studeren of stage te lopen in een land binnen de Europese Unie. Doordat Bart en Collin gezamenlijk een appartement huurden, konden ze hun verblijf van de beurs betalen.

Voorafgaand aan de stage hebben Bart en Collin contact gehad met een Nederlandse makelaar. En dat heeft ze een prima appartement opgeleverd in Sliema. Volgens de twee zaten ze op een goede plek; vlakbij een uitgaansgebied, maar de bus bracht ze ook in 20 minuutjes naar hun stageadres. Bart en Collin: “Toen we de foto’s van het appartement zagen, waren we al zeer tevreden. Toen we het appartement in het echt zagen, was het nog een stuk ruimer. Alles was aanwezig, zowel in de keuken als in de slaapkamers.”

Solliciteren
Via stagemarkt.nl zijn de studenten in contact gekomen met hun stagebedrijf. Het sollicitatieproces verliep volgens de twee heel simpel. Naast het versturen van een Engelse sollicitatiebedrijf, waarvoor de studenten terecht konden bij hun docent Engels, moesten Bart en Collin een opdracht uitvoeren om hun kennis aan te tonen. Er kwam dus geen Skype- of telefoongesprek aan te pas! Binnen hun stagebedrijf hebben de twee veel kennis en ervaring opgedaan. Zo hebben ze bijvoorbeeld nieuwe programmeertalen geleerd. Uiteraard was het ook belangrijk om regelmatig contact te hebben met de docenten in Nederland. Dit ging voornamelijk via de mail, maar ook via Skype verliep het contact makkelijk.

Meerwaarde van een buitenlandstage
Uit de reacties van Bart en Collin blijkt dat ze de buitenlandstage als zeer waardevol zien. “We hebben een heel andere cultuur leren kennen en ook op internationaal gebied hebben we ervaring opgedaan. Ook de Engelse taal beheersen we nu veel beter”, laten ze weten. En op de vraag of ze andere studenten een buitenlandstage aanraden, reageert het tweetal dan ook heel enthousiast. “Het is een ontzettend mooie, leuke en vooral leerzame ervaring. Je leert heel veel op persoonlijk gebied. En hoe vaak krijg je nou zo’n kans? Als wij het nog een keer over kunnen doen, hoeven wij niet lang na te denken. Dan gaan wij er absoluut nog een keer voor!”

Het leven naast school
Er bestaat natuurlijk ook nog een leven naast school en stage. De studenten hebben dan ook veel van Malta zelf gezien. “We hebben de Maltese keuken ontdekt, ons geld vergokt in kastelen van casino’s, genoten van het heerlijke weer en last but not least vele keren Paceville bezocht. Het leeft elke nacht in Paceville, het uitgaansgebied in Malta! Het maakt niet uit welke dag je heengaat, welke periode van het jaar of welke bar of club. Het is altijd superdruk en gezellig en het gaat altijd door tot de volgende ochtend!”, vertellen de studenten enthousiast.

Malta is volgens de twee ook een fantastische studentenplek. Voor Nederlandse jongeren zijn er zelfs speciale evenementen. Deze evenementen worden georganiseerd door het NJOM team (Nederlandse jongeren op malta). Zij organiseren sinterklaasfeesten, beerpong, bootfeesten en ga zo maar door!

Kortom, blije studenten die een prachtige ervaring rijker zijn! Wil jij ook studeren in het buitenland? Neem dan contact op met je studieloopbaanbegeleider.