Horeca en Facilitair |

Safeya Atta gaat naar NK Skills Heroes

MEPPEL/EMMEN – In de leskeuken van Drenthe College Meppel werd tussen zes studenten gestreden om een NK-ticket van Skills Heroes; de vakwedstrijden voor mbo. Safeya Atta, derdejaarsstudent Zelfstandig Werkend Kok van Drenthe College Emmen, ging er met de winst vandoor. De 21-jarige student gaat in maart 2021 bij ROC Midden Nederland de strijd aan met de 25 beste koks in spé.

Uit handen van regiodirecteur Silvester Koehoorn nam Safeya een beker en certificaat in ontvangst: “Ik kan het nog niet geloven! Het was een ontzettend spannende dag en ‘s ochtends kreeg ik eerlijk gezegd geen hap door mijn keel. Ik heb wel eens eerder aan een kookwedstrijd meegedaan, maar nog nooit een black box opdracht.”

Black box opdracht
In de black box zat polderhoen, Hollandse garnalen, aardpeer, witlof en citroengras. De studenten kregen de opdracht om in 120 minuten zowel een voor- als een hoofdgerecht te maken.

Safeya: “Als voorgerecht heb ik een panna cotta van aardpeer met een dressing van citroengras, appel en gember gemaakt. Mijn hoofdgerecht bestond uit een ravioli van knolselderij met een vulling van groente en polderhoen.”

Haar geheim
Met een score van 83,5% liet ze de nummer twee, Jordy Hamminga, ver achter zich. Haar geheim? “Koken is echt mijn passie. Als kind was ik altijd bij mijn vader in de keuken te vinden. Voorafgaand aan deze vakwedstrijd heb ik veel geoefend bij mijn leerwerkbedrijf Fletcher Hotel waar ik in de keuken werkzaam ben. Ook heb ik een paar basisrecepten en crèmes uit mijn hoofd geleerd.”

Vakjury
De zes deelnemende studenten werden door vakdocenten Bert Staal en Wim Geerling beoordeeld. Bert: “Geen gerecht was gelijk. We hebben verrassende smaken geproefd. Wel hebben we de zoutpot her en der gemist.” Wim: “Vooral in smaakbalans, creativiteit en kleurgebruik blonk Safeya uit. We denken dat ze ver kan komen tijdens het NK.”

NK Skills Heroes
Maar liefst 21 studenten van Drenthe College gaan in diverse vakrichtingen deelnemen aan het NK van Skills Heroes. Er zijn wedstrijden op verschillende niveaus, leerjaren en op verschillende mbo-scholen in het land. Deze vakwedstrijden maken onderdeel uit van het excellentieprogramma ‘daag jezelf uit’ van Drenthe College. Hiermee stimuleert Drenthe College.