Horeca en Facilitair |

Student met Skills: Danique Ballast

Zeven studenten van Drenthe College drongen dit jaar door tot de nationale finales van Skills Heroes, dé vakwedstrijden voor mbo-studenten. Danique Ballast, student Facilitair Leidinggevende, was één van hen. zij wist een zilveren medaille in de wacht te slepen. Een knappe prestatie! Hieronder haar verhaal over de weg naar de finale: Skills the Finals.


De in Frederiksoord woonachtige derdejaars student: “Tijdens mijn tussentijdse beoordeling op mijn stageadres vroeg een docent of ik mee wilde doen aan Skills Heroes. Hij vond mij heel geschikt. Ik wist eigenlijk niet precies waar ik ‘ja’ op had gezegd, het is zo groots! Ik kan het dan ook iedereen aanraden. Zo’n kans krijg je nooit meer en staat ook nog eens heel goed op je CV.”

Kwalificatiewedstrijd
De kwalificatiewedstrijd werd op Drenthe College in Assen gehouden. Twaalf studenten waren in de race voor een plek in de finale. Acht studenten gingen door: “Ik had van te voren de wedstrijdopdrachten doorgelezen, maar sommige studenten waren echt tot in de puntjes voorbereid. Als facilitair leidinggevende van een school kreeg ik de opdracht om twee offertes voor schoolmeubilair te beoordelen aan de hand van criteria. Daarna volgde een klachtengesprek met een receptiemedewerker. Dit was vooral heel leuk om te doen. De laatste opdracht was een werkschema maken. Binnen een half uur medewerkers voor werkzaamheden inplannen en onderbouwen. Deze opdracht had ik voor mijn gevoel beter kunnen doen. Ik was dan ook verrast dat er de volgende dag een mail in mijn mailbox zat met ‘Gefeliciteerd, je bent door naar de finale’.

Skills The Finals
“Een maand voor de finale heb ik de wedstrijdopdrachten ontvangen en met mijn docent, mevrouw Rozeveld, doorgenomen. Tijdens de finale heb ik samen met de andere finalisten van Drenthe College in twee huisjes op een park in Anjum overnacht. We hebben drie gezellige dagen gehad. Je kent elkaar niet, maar bouwt toch snel een band op. Het was een hele leuke ervaring.”

“We gingen met de bus naar de wedstrijdlocatie. Het WTC Expo is heel groot en er waren veel studenten. Voor alle finalisten van Facilitair Leidinggevende was er een ingerichte werkplek met computer. De eerste dag ben ik van 08.30 tot 16.00 uur geconcentreerd bezig geweest. Ik wist wat ik moest doen, maar heb ook wel gehandeld naar wat er in me opkwam. Met de andere finalisten ging ik werkoverleg voeren, een artikel schrijven voor de krant, een moodboard maken en onderbouwen.


Je kent de andere studenten niet, maar bouwt toch snel een band op. Het was een hele leuke ervaring.

Op dag twee heb ik verschillende systemen voor facilitaire processen vergeleken en een voorstel voor een systeem gedaan. Ook heb ik een werkinstructie voor de schoonmaak geschreven en deze aan een jurylid uitgelegd. Het is heel belangrijk dat medewerkers de werkinstructie begrijpen. Met doorvragen en samenvatten heb ik vast punten gescoord. Op dag drie heb ik een afdelingsplan geschreven met alle uitgewerkte opdrachten. De opdrachten gingen best oké. Ik vond het al heel leuk om mee te doen, maar het werd ook nog eens beloond met de zilveren medaille.”


Meer weten over de Skills Heroes? Of de verhalen van onze andere deelnemers lezen? Je leest het allemaal op deze pagina.