Lieke Brons, practor Zorg en Sensortechnologie: “Wij in het mbo doen geweldig onderzoek”
Toen ze aan vrienden moest uitleggen wat haar nieuwe baan inhoudt, vertelde Lieke Brons dat een practoraat praktijkgericht onderzoek doet. “Geweldig onderzoek en dicht op de praktijk. Wat wij vandaag leren kunnen we morgen toepassen. Direct, praktisch.”
Ze geeft graag een voorbeeld. “Mijn voorganger Aad Oosterhof ontwikkelde zogenaamde verwonderteams. Die teams bestaan uit groepjes van twee studenten Zorg en twee studenten Techniek. Ze gaan bij instellingen op zoek naar dingen die beter kunnen. En dan blijkt plots dat als je er met de frisse blik van jonge mensen naar kijkt, er nog veel kansen liggen. Zo hoorde een team hoe bewoners van een instelling die ’s nachts uit bed komen, soms wat verward zijn en gaan dwalen. Studenten Techniek bedachten een sensor die ervoor zorgt dat als bewoners ’s nachts uit bed stappen, ze een vertrouwd muziekje krijgen te horen. De verwachting is dat zij zich zo minder vreemd in hun eigen kamer voelen waardoor ze niet gaan dwalen. Onze zorgstudenten onderzochten daarvoor de theorie over nachtelijk dwalen. Ze hebben dat onlangs gepresenteerd bij de instelling. Prachtig hoe ze dat doen. En hoe ze elkaar en elkaars wereld leren kennen.”
Het practoraat Zorg en Technologie is een initiatief van Alfa-college, Drenthe College en Noorderpoort. Een logische keuze want alle zorginstellingen in Noord-Nederland kampen met dezelfde problemen. Het practoraat is, samen met de Technologie & Zorg Academie Drenthe (TZA) en het project ZorgThuis van het Noorderpoort, een vervolg op het practoraat Zorg en (sensor)technologie dat het Drenthe College samen met de Hanzehogeschool Groningen en een groot aantal zorginstellingen startten.
Ben je geïnspireerd geraakt en wil je meer weten: lees dan ons Jaarverslag 2021. Daarin staan naast de traditionele thema’s ook meer ‘parels’ zoals deze.
