mrt | 06 maart 2023

Verkiezingsmarkt in Assen

Assen - Deze ochtend was het gezellig druk in het forum van onze locatie Cicero in Assen. Ter voorbereiding op de Provinciale Staten verkiezingen werd de Verkiezingsmarkt georganiseerd. Een manier om studenten na te laten denken over de politiek en bewust te maken van hun stemrecht. 

Rond 11 uur werd de markt geopend door Silvester Koehoorn (vanaf april 2023 regiodirecteur van Drenthe College Assen) en Tom Koekoek (de jongste fractievoorzitter van de SGP). Silvester sprak de aanwezigen toe met de volgende woorden: “Op het mbo leer je niet alleen voor een vak of vervolgopleiding, je leert ook veel over de maatschappij. Het is een voorrecht om na te mogen denken over datgene wat je belangrijk vindt. Door te stemmen sta je stil bij belangrijke thema’s zoals het gebied waarin je woont, economie, zorg etc. De verkiezingsmarkt kan helpen bij het bepalen van jouw stem voor de Provinciale Staten verkiezingen op 15 maart.” Met die uitspraak in gedachten gingen studenten de markt op. De politieke partijen hadden allemaal een eigen stand ingericht en ook konden studenten fysiek een stemwijzer invullen. Daar werd veelvuldig gebruik van gemaakt. "Je komt op deze manier makkelijk aan informatie. Door met stickers te stemmen op standpunten, heb je een beter beeld van je politieke voorkeuren", was een van de reacties. 

Rond het middaguur verzamelden verschillende politici zich op het podium. Het was tijd voor een vragenronde! Studenten kregen de kans om publiek vragen te stellen aan de politieke partijen. “Hoe denken jullie over het verbeteren van voorzieningen voor jongeren, onderwijs en zorg? En welk standpunt nemen jullie in als het aankomt op de wolf?” Een greep uit de vragen uit de zaal. 

We kijken terug op een succesvolle ochtend met een mooie opkomst van 16 politieke partijen. Ook studenten waren massaal aanwezig én daar was het vandaag allemaal om te doen; jongeren op een laagdrempelige manier in contact brengen met de politiek. Dat is met deze Verkiezingsmarkt op school zeker gelukt!