Nieuwsoverzicht | 11 november 2019

Op (oefen)sollicitatiegesprek bij regionale bedrijven

Vandaag en morgen leggen studenten van elektrotechniek, werktuigbouw, bouwkunde en ICT een Nederlands examen af waarbij het draait om hun sollicitatie skills! Dit wordt zo echt mogelijk geëxamineerd, want de studenten voeren sollicitatiegesprekken met mensen uit het bedrijfsleven uit de regio. Ook schuift een docent aan voor de beoordeling. Ter voorbereiding hebben de studenten oefengesprekken gevoerd met hun docent en daarnaast hebben ze feedback gekregen op hun CV en sollicitatiebrief.

Realistische situatie  
Vanuit het bedrijfsleven en de docenten komen positieve reacties. Ze vinden het leuk om aan het examen mee te werken en het onderwijs eens op een andere manier te beleven. Voor studenten vinden ze het belangrijk om te oefenen en deze manier van examineren komt heel dichtbij de realiteit. Daarnaast wordt het als positief ervaren dat ze op deze manier een bijdrage kunnen leveren aan het onderwijs. Er komen nog wel een aantal handige sollicitatietips aan bod: bereid je goed voor, verdiep je in het bedrijf én let op je presentatie.

Ervaring van de studenten
Maar hoe ervaart de andere kant van de tafel deze manier van examineren? Goed voorbereid en netjes gekleed naar school, of werkt het toch wat anders?

Stefan ziet het gesprek als een goede manier van examineren. Het komt dichtbij de werkelijkheid. Hij kreeg vanuit het bedrijfsleven de tip om een sollicitatiegesprek te zien als een manier om het bedrijf  te testen, in plaats van andersom. Jelle geeft toe dat hij zich niet heel goed heeft voorbereid. ‘Je weet dat het niet echt is. Als het echt zou zijn, dan verdiep ik me veel beter in het bedrijf.’ Toch heeft hij de vacature wel gelezen en heeft hij deels gelet op zijn kleding. ‘Ik liep het lokaal binnen met een winterjas, daar kreeg ik wel een opmerking over.’ Daarnaast kreeg hij als leerzame tip om meer zijn persoonlijke kant te laten zien. 

Ik gaf veel sociaal wenselijke antwoorden, maar ze willen juist meer weten over mij als persoon.

Al met al ging het gesprek bij beide studenten goed en sloten ze het examen af met een mooie voldoende.