nov | 17 november 2021

Geslaagde Techniekproeverij voor bedrijven

De techniek-afdelingen van Drenthe College Emmen hebben in samenwerking met adviseurs Leven Lang Ontwikkelen op vrijdag 29 oktober een Techniekproeverij georganiseerd. Maar liefst 40 belangstellenden van zo’n 20 technische bedrijven uit de regio waren aanwezig. Tijdens de bijeenkomst stonden er rondleidingen + demonstraties op het programma en werden de aanwezigen geïnformeerd over onze technische opleidingen en de laatste ontwikkelingen/mogelijkheden op het gebied van volwassenenonderwijs en maatwerk.

“Veelal kennen de bedrijven slechts onderdelen van onze technische opleidingen”, laat Simone Sewüster, adviseur Leven Lang Ontwikkelen weten. De Techniekproeverij bleek erg waardevol: “Bedrijven willen bijvoorbeeld de krachten graag bundelen om de tekorten in de techniek tegen te gaan en graag samenwerken op het gebied van om- en bijscholing.”

Na een welkomstwoord van Mike Roozeboom, adjunct regiodirecteur, werden de gasten door opleidingsmanager Michel Karsten rondgeleid op de Van Schaikweg 98. Innovatieve thema’s als: duurzame kunststoffen, energietransitie, robotica, elektro-, laboratorium-, warmte- en koudetechniek kwamen aan bod.

Studenten sleutelden aan centrifugaalpompen (beschikbaar gesteld door Cumapol) en legden ‘de Suikerfabriek’ uit; een herkenbaar en relatief klein proces welke is aangeschaft met financiële steun vanuit ‘Vrienden van AOT’. Ook een bezoek aan het 3D-printing lab mocht niet ontbreken. Overgebleven printmateriaal wordt op het lab gemalen tot kleine stukjes en daar wordt weer nieuw filament van gemaakt. Op deze manier worden studenten zich bewust van het belang van hergebruik en duurzaamheid.

Onder leiding van opleidingsmanager Arjan Peters werd de rondleiding voortgezet op de Atlantis en Anna Paulownalaan. Op deze locaties werden de werkplaatsen van Bouwkunde, Installatie- en Elektrotechniek, Werktuigbouw en de Verspaning bezocht. Bouwmensen heeft de examinering binnen Bouwkunde toegelicht.

Op de Atlantis werd positief gereageerd op het keuzedeel Metselen. Volgens de bedrijven een mooie ontwikkeling om de komende generatie bouwvakkers toch een basis van het vak metselen mee te geven. Er werden door de bedrijven veelvuldig vragen gesteld.

Bij de opleiding Installatietechniek zorgde de warmtepompen voor positieve reacties. Ook het keuzedeel Installatie voor de Bouw als cross-over tussen de bouw- en installatieopleiding werd goed ontvangen. De geslaagde middag werd afgesloten met een netwerkborrel.