nov | 19 november 2021

Onthulling Oslopaal


De plek van opladen én ontmoeten eindelijk in gebruik

“Een prachtig visitekaartje voor Drenthe College én nu ook voor de Asserwijk Kloosterveen”, die woorden sprak wethouder Jan Broekema uit tijdens de onthulling van de Oslopaal. In een klein gezelschap, bestaande uit gemeente en onderwijs, werd de oplaadpaal vrijdag 19 november officieel in gebruik genomen. Studenten van Techniekcentrum Assen kijken terug op een mooi project: “Het was af en toe een grote puzzel! Juist door het zelf uitzoeken en onderzoeken, hebben we veel geleerd. Lekker ook om buiten op locatie aan het werk te zijn. Dat is toch anders dan in een klaslokaal." Ook oud-studenten die in de voorgaande jaren aan de paal gewerkt hebben, waren bij de onthulling aanwezig. Dat was een leuk weerzien! “Het is meer geworden dan ik verwacht wat. Het ziet er echt strak uit”, liet een van hen weten.

Tijdens de onthulling benadrukt docent Jan-Willem hoe mooi het project aansluit bij datgene wat Drenthe College belangrijk vindt: Iedereen is welkom, uitdagende leeromgeving, partner in de regio en meer dan een diploma. "Het maakt ons niet uit of je rechts- of linkshandig bent. Wij proberen bij iedere student het maximale eruit te halen. Soms bereikt een student het eindpunt via een rechte weg, soms zitten er wat meer bochten en haltes in. Maar wij zijn er voor de student. Ook hebben we veel kennis en expertise gehaald bij bedrijven uit de regio. Ze dachten met ons mee, deelden hun kennis en sponsorden materialen. En dat dit project een prachtig voorbeeld is van een uitdagende leeromgeving is wel duidelijk. Natuurlijk vroeg het om metaal- en elektrotechnische vaardigheden, maar er zat zoveel meer in dit project. We hebben van én met elkaar geleerd", laat Jan-Willem trots weten. 

 

Project Oslopaal
In 2018 doet docent Jan-Willem van Geffen tijdens zijn vakantie in Oslo inspiratie op voor een nieuw techniekproject. Het idee van een oplaadpaal met zitjes neemt hij mee naar huis. Samen met zijn collega’s Richard Timmer en Stephan Ravenzwaaij weet hij dat te vertalen naar een project voor studenten: de Oslopaal. Bedoeld als een ontmoetingsplek waar je jezelf kan opladen, maar óók je telefoon of je laptop. Tijdens het project hebben gemeente Assen, Mijn Buurt Assen en Drenthe College nauw samengewerkt. Docent Jan-Willem van Geffen: “Nadat de wethouder een werkbezoek bracht aan onze school is de kiem gepland voor deze samenwerking. Het brengt verschillende mensen en organisaties bij elkaar: gemeente, school en bedrijven. De Oslopaal is een sociale ontmoetingsplek, hopelijk blijft dat jarenlang zo.”Afgelopen jaren hebben meerdere techniekstudenten van de opleidingen Elektrotechniek en Werktuigbouw hun steentje bijgedragen aan het project. Ook verschillende partijen hebben zich ingezet om de Oslopaal te realiseren: Cedel B.V., CS Vincent van Gogh, Energiewacht Assen, JMS Techniek Emmen, Vriend B.V. en Zink Coat Schoonoord. We zijn trots op het fantastische resultaat en danken iedereen die een bijdrage heeft geleverd.

Benieuwd naar de Oslopaal? Je vindt hem naast het skatepark in Kloosterveen. Neem je oplaadkabel mee én opladen maar!