Verhalen | 19 juli 2021

DC in het nieuws - Afstuderen in een toptijd

Donderdag 15 juli verscheen in Dagblad van het Noorden een artikel over de horeca en de gevolgen van de coronapandemie. Hieronder staan delen van het artikel die betrekking hebben op DC.

__________________________________________________________________________

Bron: Stef Bekhuis (Dagblad van het Noorden)

Als er één bedrijfstak is die het afgelopen anderhalf jaar constant in het nieuws was door de gevolgen van de coronapandemie, dan is het de horeca. Restaurants, cafés en hotels, ze moesten allemaal geheel of gedeeltelijk de deuren sluiten.

Een lastige tijd, ook voor horecastudenten die in sommige gevallen hun stage of bijbaan kwijtraakten. Maar nu de zomervakantie is begonnen, zitten we aan de uiterste andere kant van het spectrum: geschikt personeel is nauwelijks te vinden.

Ivan Atanasov, vakdocent op de locatie Emmen van Drenthe College, ziet dat de openstelling effect heeft. „Tijdens de coronacrisis merkte je dat de aanmeldingen voor horeca-opleidingen wat achterbleven, meer nog dan voor andere opleidingen. Ook dit jaar kwamen de aanmeldingen wat laat op gang. Daar werden we wel een beetje nerveus van, maar door de openstelling van de horeca en veel positieve pr is er toch een boost gekomen. We doen het beter dan voorgaande jaren.”

Volgens Atanasov is zelfs al op school te merken dat het tekort aan horecapersoneel groot is. „Ik krijg dagelijks nog leerbedrijven aan de lijn die bellen omdat ze studenten en stagiaires zoeken en bedrijven vertellen onze studenten voortdurend dat ze kunnen blijven werken als de stage goed verloopt. Als je je nu inschrijft voor de hotelschool, de koksopleiding of de opleiding gastheer/gastvrouw, heb je bijna een baangarantie.”

Het is een drukte van belang op de terrassen en in restaurants. Horecaopleidingen zijn in trek en voor studenten is het een toptijd om af te studeren.

Frank Schulting


Frank Schulting rondde de havo af en deed een hbo-opleiding, maar zat daar bij nader inzien toch niet op z'n plek. Hij stopte met studeren en ging aan het werk in de horeca. Uiteindelijk kwam hij bij dierenpark Wildlands terecht. Daar kreeg hij steeds meer plezier in het koken en werd hij verliefd op het horecavak. Op aanraden van zijn werkgever startte hij naast zijn baan een koksopleiding bij Drenthe College in Emmen.

„Ik kwam in een werk-leertraject terecht, in de keuken van zowel Wildlands als het Atlas Theater. Tijdens corona stopten de dagelijkse werkzaamheden in het theater en om toch aan mijn stage-uren te komen, kon ik een plek krijgen in de dieetkeuken, waar gekookt wordt voor de dieren. Er zijn verschillende soorten met bijbehorende diëten, dus je ziet en leert van alles. Zo eten de maki's en gibbons gekookte groenten. De harde, ongekookte Nederlandse groenten kunnen ze niet kauwen. Je moet dus allerlei bereidingen doen, alleen op een iets andere schaal dan in een normale keuken."

In de horeca worden altijd veel mensen gevraagd, weet Schulting. „En zelfs als dat niet zo was, had ik dit vak alsnog gekozen. Ik wilde mijn mogelijkheden uitbreiden, maar het aantal mogelijke vacatures in de horeca hebben in mijn studiekeuze geen rol gespeeld." Ook in de afgelopen coronatijd sloeg Schulting niet aan het twijfelen. „Ik zag hoe horecaondernemers en personeel aan het innoveren sloegen. Ze vonden allerlei manieren om toch helemaal of deels open te blijven en gasten op een veilige manier te bedienen. Die innovatieve kant, dat snelle schakelen, dat maakt het vak mooi. Bovendien heb ik altijd het gevoel gehad dat de situatie ooit weer zou terugkeren naar normaal."

Schulting heeft onlangs zijn proeve van bekwaamheid glansrijk afgerond en is van plan om nog een jaar na zijn afstuderen bij Wildlands te blijven. „Wat ik daarna ga doen, weet ik nog niet. Dat kan van alles zijn, maar ooit hoop ik ergens te werken waar ze veel gangen koken voor gasten. Of mooie buffetten voor feesten en partijen, met veel verschillende maaltijden."