Verhalen |

Amy Bishop wint Vakwedstrijd Schildersvakopleiding: “Ik droomde er zelfs over”

Skills Heroes zijn dé vakwedstrijden voor het mbo. Mbo-studenten strijden hierbij om de titel beste vakman/vakvrouw van Nederland! De vakwedstrijden maken onderdeel uit van het excellentieprogramma ‘daag jezelf uit’ van Drenthe College. Studente Amy Bishop volgt de opleiding tot schilder bij Schildersvakopleiding Assen en won de Vakwedstrijd voor eerstejaars leerlingen. Hieronder haar verhaal over ambitie en passie voor het vak.

Om drie uur ’s nachts wakker worden omdat je niet helemaal tevreden bent over hoe een deur is geschilderd. Dat overkwam Amy. De deur schilderen was één van de onderdelen van de vakwedstrijd. “Ik werd gewoon wakker omdat ik de oplossing had gevonden om hem perfect te krijgen.”  
Jon Bakema van Schildersvakopleiding Assen moest lachen toen hij hoorde dat ze zelfs over de wedstrijd droomde. “Ze kwam ’s ochtends instructeurs vragen hoeveel tijd er was om iets te verbeteren aan de deur in haar werkstuk. Die keken haar verbaasd aan. In hun ogen wás het namelijk helemaal niet te verbeteren. De mensen uit het vak noemden haar werkstuk die ochtend al als potentiële winnaar.”

Ambitie
“Ik wil graag de handen uit de mouwen steken en uiteindelijk zo ver mogelijk doorstromen in het vak.” De Vakwedstrijd was een mooie test. “Je bent bezig met schuren, het zetten van glas, het glad maken van het hout, alles netjes schilderen én decoratief bezig. Dat laatste vind ik wel één van de leukste dingen om te doen.

Passie
Passie voor het schildersvak komt niet zomaar uit de lucht vallen, haar familie loopt al jaren in het wereldje rond. “Het is natuurlijk een mannenwereldje. Maar ook als vrouw kun je er erg goed in terecht, je moet dichtbij jezelf blijven. Ik heb veel geleerd van mijn leermeester Richard. Hij is iemand die altijd klaar staat met oplossingen en natuurlijk een echte, typische schilder. Toevallig wel één die bij de prijsuitreiking met de tranen in de ogen zat.”

Prachtige resultaten
De jury zelf jureerde blind. “Ze zien niet wie heeft geschilderd. Op elk project hangt een nummer. Wie uiteindelijk het project heeft gemaakt zien ze pas bij de uitreiking”, legt Jon uit. “Ze heeft niet gewonnen omdat ze toevallig een vrouw is. En alle studenten hebben laten zien wat ze in hun mars hebben. En dat heeft prachtige resultaten opgeleverd.”