Verhalen |

BBL-student Jorn over werken en leren

Een opleiding volgen en tegelijkertijd geld verdienen? Dat kan met een BBL-opleiding bij Drenthe College. Werken én leren staat hierbij centraal. Je gaat één dag (of 2 dagdelen) naar school en de andere dagen ben je aan het werk bij je eigen werkgever. In Over werken en leren vertellen BBL-studenten over hun ervaringen en keuzes. Dit keer geven we het woord aan student Jorn van den Berg. Hij volgt de opleiding Zelfstandig Werkend Kok in Meppel.


"Ik volg de tweejarige BBL-opleiding Zelfstandig Werkend Kok. Dinsdag is mijn schooldag en daarnaast werk ik bij restaurant Sukade in Meppel. Dit restaurant heeft sinds 2017 een Bib Gourmand. Dit is een waardering vanuit Michelin voor restaurants met een goede prijs-kwaliteitsverhouding.

Leerzame werkplek
Voor mijn leerwerkbaan bij Sukade heb ik zelf gesolliciteerd. Ik was gelijk enthousiast en na een meeloopdag ben ik aangenomen. Inmiddels heb ik geleerd om te koken met diverse groenten, vlees en vis en gerechten met een Aziatische achtergrond. Op mijn werk bereiden wij alles vers en maken wij ook zelf onze eigen friandises (kleine hapjes). Als leerling-kok leer ik hier dingen waar ik in de toekomst veel aan heb.

Haal meer uit je diploma
Drenthe College is een leuke school met goede begeleiding. Als ik vragen heb over mijn opleiding of het koksvak kan ik altijd terecht bij een docent. Ook ben ik ingeloot om deel te nemen aan de excellentieklas. Deze klas gaat één keer per maand op bezoek bij een bedrijf, zoals een restaurant, kwekerij of ambachtelijke broodbakker, en daar volgen we bijvoorbeeld een workshop. Ook mag ik meedoen aan wedstrijden omdat ik in de excellentieklas zit. Dit jaar heb ik op de EvenTT Culinair in Assen de eerste prijs behaald in het onderdeel koude klasse. Dit was mijn eerste culinaire wedstrijd. 

BBL is een aanrader
Ook anderen raad ik het volgen van een BBL-opleiding aan. Doordat ik één dag naar school ga en vier dagen werk, leer ik veel in de praktijk. En daar gaat het er toch iets anders aan toe dan op school. Op mijn werk heb ik bijvoorbeeld te maken met pieken, rustige momenten kunnen opeens omslaan naar veel drukte. Zo leer je wel omgaan met stressmomenten. Ook is het heel leerzaam om te werken met collega’s die veel ervaring hebben."


Meer informatie

Wil je meer weten over de opleiding Zelfstandig Werkend Kok? Student Jorn of een DC-studentadviseur staan je graag te woord.

Wil je meer weten over onze BBL-opleidingen? Bekijk dan alle informatie hier