Verhalen |

BBL-student Rudie over werken en leren

Rudie Doldersum (45) uit Elim heeft 20 jaar bij de Rabobank gewerkt. De laatste jaren was dat op de afdeling Financieel Advies. Door een reorganisatie besloot hij het roer volledig om te gooien en de zorg in te gaan.


“Voor mijn omgeving kwam mijn omscholing denk ik niet als een verrassing. Ik heb het vaker gehad over een opleiding in de zorg en ook heb ik meerdere open dagen van mbo-scholen bezocht. Maar de eerste stap heb ik toen niet durven te zetten.” 

Om een BBL-opleiding (werken en leren) te volgen heb je een baan bij een erkend leerbedrijf nodig. “Ik las destijds een vacature voor een BBL-traject via thuiszorgorganisatie Icare en heb gebeld. Na dit telefoontje besloot ik een sollicitatiebrief te schrijven en werd ik uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Deze organisatie bood mij de tweejarige BBL-opleiding Verzorgende-IG bij Drenthe College aan. Ik moest wel eerst een test doen om te kijken of ik niveau 3 aan kon. 

Het was even wennen om weer in de schoolbanken te zitten, maar ook een leuke afwisseling met mijn werk. Toch besloot ik na negen maanden te stoppen bij de thuiszorg en over te stappen naar de gehandicaptenzorg. Thuiszorg was toch niet helemaal mijn ding en bij Cosis kon ik als begeleider aan de slag. 

Als je een beetje kunt leren, is werken en leren goed te doen. Op school vond ik de praktijklessen het leukste. We hebben echt ontzettend gelachen met elkaar. Humor vind ik erg belangrijk, zowel op school als werk. Natuurlijk moet je ook op de juiste momenten serieus zijn en je aandacht erbij hebben. Mijn ervaring is dat je thuis het beste meteen de opdrachten kunt maken of in ieder geval zo snel mogelijk. Thuis had ik daar alle tijd en mogelijkheden voor. Wanneer je dit niet hebt, adviseer ik om een goede planning te maken. Als je met opdrachten achterop raakt, ervaar je toch extra druk en/of spanning. 

Ik raad de BBL-opleiding Verzorgende-IG zeker aan. Je leert toch het meest in de praktijk. Daarnaast moet ik er niet meer aan denken om volledig in de schoolbanken te zitten wanneer je al jaren op de arbeidsmarkt meedraait. Op 1 juli begin ik bij de Noorderbrug. Hier word ik begeleider van mensen met een niet aangeboren hersenletsel. Weer een nieuwe uitdaging waar ik ontzettend veel zin in heb!”


Meer informatie

Wil je meer weten over de opleiding Verzorgende IG voor volwassenen? Student Rudie of een DC-studentadviseur staan je graag te woord.


BBL-student aan het woord
Echte verhalen delen vinden we belangrijk bij Drenthe College. Daarom gaan we graag in gesprek met onze studenten. Hoe ervaar jij je opleiding, hoe ben je tot je studiekeuze gekomen en welke dromen jaag je na? Zomaar wat vragen die beantwoord worden in Student aan het woord. Wil je meer weten over onze BBL-opleidingen? Bekijk dan alle informatie hier