Verhalen |

Student met Skills: Daan Heuveling

Skills Heroes zijn dé vakwedstrijden voor het mbo. Mbo-studenten strijden hierbij om de titel beste vakman/vakvrouw van Nederland! De vakwedstrijden maken onderdeel uit van het excellentieprogramma ‘daag jezelf uit’ van Drenthe College. Student Daan Heuveling Allround Meubelmaker/(Scheeps-) Interieurbouwer wist een bronzen medaille in de wacht te slepen. Een knappe prestatie! Hieronder zijn verhaal over het bewaren van rust, tips en de baan die hij kreeg aangeboden.Daan Heuveling deed met succes twee keer mee aan Skills Heroes. Door een praktijkdocent werd hij gevraagd om mee te doen. De rest is geschiedenis.

Als er iemand enthousiast wordt van Skills Heroes is het Daan. Met twee deelnames én een welverdiende derde plaats kan hij je alles vertellen over de vakwedstrijden. "Als deelnemer moet je niet teveel nadenken of je het wel kan. Je moet die kans pakken. Het is een hele mooie ervaring en je leert er veel van. Een waardevolle ervaring, zowel voor school als werk."

"Dit jaar moesten we een meubelstuk maken waarvan we de tekeningen al weken van tevoren hadden gekregen. Ik kon mij dus goed voorbereiden. Het was wel even wennen om te werken met andere materialen dan vooraf gedacht." De tijdsdruk maakte Daan niet gek. Hij was binnen de genoemde tijd klaar met zijn meubel. "Het gaat om de compleetheid van het stuk. Ik ben zelf erg secuur in mijn werk, maar de nummers één en twee nog iets meer." Een element dat voor wat extra spanning zorgde, was de CNC frees. "Het was de eerste keer dat deze machine in de wedstrijd werd gebracht. Het was ook de eerste keer dat ik ermee werkte."
 

Laat je niet gek maken en denk vooruit!

Tips voor nieuwe deelnemers heeft hij genoeg. "Je moet je niet druk maken en rustig aan het werk gaan. Als je van tevoren allerlei manieren bedenkt om iets op te lossen of te maken, ben je al een heel eind. En even kijken hoe anderen iets oplossen kan natuurlijk ook. Het zijn lange en intensieve dagen, maar ook erg leuk en gezellig."
 
Ter voorbereiding maakte Daan Skills-opdrachten die hij van internet haalde. In overleg met de praktijkdocent maakte hij extra uren om te oefenen. Ook heeft hij verschillende stages gelopen, zoals bij Nobbe interieur in Emmen, Timmerfabriek Alferink BV in Nieuw-Amsterdam en Esme Marine in Veendam. Na die laatste stage kreeg Daan een baan aangeboden waar hij inmiddels ook werkt. 


Meer weten over de Skills Heroes? Of de verhalen van onze andere deelnemers lezen? Je leest het allemaal op deze pagina.