Verhalen | 14 juli 2020

Student met Skills: Sven van Ingen

Zeven studenten van Drenthe College drongen dit jaar door tot de nationale finales van Skills Heroes, dé vakwedstrijden voor mbo-studenten. Sven van Ingen, student Ondernemer Retail van Business College Meppel, was één van hen. Hij heeft een bronzen medaille in de wacht gesleept. Een knappe prestatie! Hieronder zijn verhaal over de kwalificatieronde, finale en ervaring die hij heeft opgedaan. 


Sven kwam uit in het vakgebied Verkoopspecialist: “Het was zo’n leuke ervaring! Niet te vergelijken met wat ik leer op school. Ik wil het alle studenten aanraden om mee te doen. Je gaat de strijd met studenten uit heel Nederland aan om het beste uit jezelf te halen en de beste te worden in jouw vakgebied. En het staat ook nog eens goed op je CV! Volgend schooljaar wil ik graag weer meedoen, maar dan uitkomen in de categorie Ondernemer retail.”

Wat ging er aan vooraf
“Een klasgenoot vertelde zulke positieve verhalen over zijn deelname aan Skills Heroes dat ik gelijk enthousiast was. Het leek mij ontzettend leuk om de school te vertegenwoordigen. Toen een docent zei dat ik nog wel eens ver zou kunnen komen was ik om. Van mijn mentor heb ik extra (?) boeken gekregen om thuis door te nemen. Ook het omgaan met klachten en het voeren van een verkoopgesprek heb ik van te voren veel geoefend.”

De ervaring die ik tijdens mijn stage in een supermarkt heb opgedaan, kwam goed van pas!

Kwalificatiewedstrijd
De kwalificatiewedstrijd eind januari op VISTA college in Heerlen volgde: “Van de 25 mbo-studenten gingen er acht door naar de finales. Wij kregen onder andere de opdracht om klanten te ontvangen in een pop-up store en een verkoopgesprek te voeren. Ik besloot in te spelen op Valentijnsdag en verkocht uiteindelijk een T-shirt, voetbalschoenen, geurtje voor Valentijnsdag en een blik soep voor het valentijnsdiner. ‘s Middags kregen wij drie uur de tijd voor het maken van een instructiekaart voor het lossen van goederen en een artikelpresentatie waarbij ik koos voor valentijnsproducten en stapelkorting. Bij beide opdrachten kwam mijn stage bij de supermarkt enorm van pas.”   

Skills The Finals
“Tijdens de drie dagen durende finale in Leeuwarden verbleef ik met de andere finalisten van Drenthe College in een park in Anjum. Erg leuk om studenten van andere opleidingen en locaties te leren kennen en met elkaar in hetzelfde schuitje te zitten. De al eerder toegestuurde wedstrijdopdrachten had ik doorgenomen en waar het kon voorbereid.”

“Ter plekke werd ik door Drenthe College aangemoedigd en begeleid. Ook had ik elke dag even contact met mijn mentor. De eerste dag heb ik een moodboard gemaakt en werkoverleg gehouden.” De inrichting van de pop-up store en voeren van verkoopgesprekken stond op dag 2 centraal. Sven: “Ik had allerlei bakproducenten en boeken gekregen en had voor stapelkorting gekozen. Ook kreeg ik 20 minuten de tijd om mijn pop-up store aan te kleden. Ik heb een hele grote plant in mijn winkel gezet. De eerste klant had boeken besteld, maar de verkeerde gekregen. Ik heb service verleend. De volgende klant was zich aan het oriënteren en plaatste uiteindelijk toch een grote bestelling, maar wilde niet in één keer betalen. Om contactgegevens vragen is dan wel echt een must. Op dag 3 mocht ik de verkoopresultaten analyseren en verbetervoorstellen voor de winkel doen. Ik heb een pitch gehouden over de verkoop van e-books en afsluiten van abonnementen.”


Meer weten over de Skills Heroes? Of de verhalen van onze andere deelnemers lezen? Je leest het allemaal op deze pagina.