Zorg en Welzijn | 18 april 2019

Bewoners Irene verrast met levensboek

April 2019 - Na acht weken zwoegen overhandigden 25 studenten van Drenthe College woensdag hun levensboek aan de bewoners van woonzorgcentrum Irene. Wekelijks bezochten de studenten de bewoners en legden zij aan de hand van de verhalen van de bewoners het leven van een bewoner vast in een boek.

De overhandiging vond plaats tijdens een high tea, die de studenten organiseerden. Opnieuw kwamen herinneringen boven en vulde het atrium van het Irene zich met verhalen. Sommige bewoners werden emotioneel tijdens het doorbladeren van het boek. “Wat maken wij met een vrij simpele opdracht iemand ongelooflijk blij”, zei een student na afloop.

“Een leerdoel voor de eerstejaars studenten maatschappelijke zorg was onder andere om met een oudere contact te maken en zelfstandig een gesprek te voeren. Om het boek te kunnen vullen met verhalen, werden de leerlingen hiertoe gedwongen”, vertelt docent Fida Teekens van Drenthe College. Voor de bewoners waren de wekelijkse bezoekjes van de studenten een moment van extra persoonlijke aandacht. “Zij genieten ervan als iemand bij hun komt zitten, luistert en helpt om herinneringen op te halen”, vertelt Greet Hegen.

Anass Benallal en Jurjen van der Bij vonden de gesprekken met de ouderen inspirerend. “Ze bleven maar vertellen en waren heel open”, vertelt Jurjen. “Zij leefden in een andere tijd en hebben andere waarden en normen. In het begin was het even zoeken, maar tijdens de gesprekken leerden we elkaar steeds meer waarderen”, aldus Anass.