Home Studenten bouwen eigen wisselmatrijs
Studenten bouwen eigen wisselmatrijs
11/10/2018 - 16:15

Ben je op zoek naar Timo de Jong of Thijs Welsink? Grote kans dat je ze treft in het technieklokaal aan de Anna Paulownalaan in Emmen. Deze twee (studie)vrienden werken namelijk hard aan een bijzonder techniekproject, op dinsdagen zelfs tot 9 uur ’s avonds! Met veel passie en enthousiasme ontwikkelen de vierdejaars werktuigbouwstudenten een wisselmatrijs voor een spuitgietmachine.

Een wat?
Een spuitgietmachine wordt gebruikt om seriematig kunststofproducten te maken. In een spuitgietmachine plaats je een matrijs, een mal. In deze matrijs is een vorm gefreesd waar plastisch kunststof onder druk wordt ingespoten. Wanneer het kunststof afgekoeld is en de matrijs vervolgens open gaat, houd je een kunststofproduct over. Gebruik je een wisselmatrijs dan heb je een matrijs waarin je makkelijk een nieuwe vorm kunt plaatsen, zodat een ander onderdeel gegoten kan worden. Deze kunststofproducten kom je vaker tegen dan je doorhebt. Denk bijvoorbeeld aan onderdelen van een pen, computer, of grote afschermkappen in bijvoorbeeld je auto.

In het DC Tech gebouw staat een spuitgietmachine die in bruikleen is van NHL Stenden. Alleen mist de wisselmatrijs nog. Hier zag Timo wel een uitdaging in. Hoe gaaf zou het zijn als hij die wisselmatrijs zou ontwikkelen voor Drenthe College? Ook Thijs was al snel enthousiast over dit idee. Na het opstellen van een plan van aanpak en begroting wisten de twee techniekstudenten de school te overtuigen van het project. De CNC machines waar de meeste onderdelen op gemaakt worden, zijn beschikbaar gesteld door de BVT (Bedrijfs Vakschool Techniek). In de uren dat zij de machines niet gebruiken, hebben Timo en Thijs de machines tot hun beschikking. Voor technisch advies kon het tweetal terecht bij Tooling Holland. Ook de koopdelen, materialen en DIN/artikelen zijn daar besteld. De verspaningsgereedschappen komen bij Hoffmann-Group vandaan. Thijs: “Het mooie is dat de school de gereedschappen na ons project kan blijven gebruiken.”

Flesopener
In het 3e studiejaar zijn de studenten al begonnen met ontwerpen. Als matrijsontwerp hebben Thijs en Timo gekozen voor een flesopener. Met behulp van een 3d-printer zijn ze tot een goed ontwerp gekomen (de oranje versie). Dit ontwerp vormt de basis voor het matrijsontwerp waar de studenten nu mee bezig zijn.

Timo en Thijs werken heel zelfstandig. Zelfs de kleinste onderdelen worden door de studenten gemaakt. En juist door te doen, leren ze elke dag een beetje meer. Al kost het wel veel tijd. Of ze dat erg vinden? “Stiekem is het wel een soort hobby”, geeft Timo toe.

Flexibel Drenthe College
Volgens de studenten speelt Drenthe College heel flexibel in op hun project. Thijs: “Er is veel mogelijk. Het is aan ons om bij te houden of het reëel is.” Ook begeleidend instructeur meneer Wachtmeester steekt er veel tijd in. “In de tussenuren kunnen we met hem ideeën bespreken. Wachtmeester is heel enthousiast.”

En wat er dan zo bijzonder is aan dit project, buiten het feit dat de studenten er veel (vrije) tijd insteken? Timo en Thijs: “Het project is heel doordacht en nauwkeurig. We maken gebruik van hoogwaardige techniek. Eigenlijk zie je dit soort projecten niet terug in het mbo.” Dat de twee studenten ambitieus zijn, is dus wel duidelijk. Ze zijn dan ook zeker nog niet klaar met studeren. Timo en Thijs: “We gaan straks het overgangstraject volgen, zodat we volgend jaar kunnen starten met Werktuigbouwkunde aan NHL Stenden.”

Maar voor het zover is, moet er nog genoeg gebeuren. Het streven is om het project voor de kerst af te ronden. Wij zijn benieuwd naar het eindresultaat!

Inloggen


Wachtwoord vergeten? Klik hier