Mijn Selectie +
Print paginaDirect aanmelden

Eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw

Samenvatting opleiding:

BBL
Opleidingen in het mbo zijn op twee manieren te volgen. Dit worden 'leerwegen' genoemd:
- Beroeps Opleidende Leerweg (BOL)
- Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL)

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je voor het grootste deel van de tijd naar school. Daarnaast vormt stage (beroepspraktijkvorming) een wezenlijk onderdeel van je opleiding.

BBL
Bij een BBL-opleiding heb je een baan van 18-20 uur per week, waar je het beroep dus voor een belangrijk deel in de praktijk leert. Daarnaast ga je één dag of een middag en een avond in de week voor de theorielessen naar school. Informeer bij je studieadviseur naar de precieze voorwaarden bij de opleiding van jouw keuze.
niveau 3, Emmen Anna Paulownalaan
Duur: 3 jaren
De opleiding
Je leert veel over werktuigkundige installaties, materialen en gereedschappen. Het maken, installeren, testen en controleren van installaties, het voorbereiden van werkzaamheden, het begeleiden van collega's.Theorie is belangrijk, maar je leert vooral hoe je die theorie gebruikt in de praktijk. Dat gebeurt in stages en via praktijkopdrachten.
De opleiding duurt 3 jaar.

Bekijk hier de studiebijsluiter

Wat leer je tijdens de opleiding
  • - Installatietechniek
  • - Leidingen en componenten demonteren.
  • - Positie van componenten, route van leidingen bepalen
  • - Leidingen aanleggen.
  • - Componenten plaatsen en monteren.
Het beroep
Als Servicemonteur werktuigbouw ben je werkzaam in de sector techniek. Je werkt bij de storingsdienst of onderhoudsafdeling van productie-, installatie- en service-, winkelbedrijven.

Als servicemonteur werktuigbouw signaleer, analyseer en verhelp je storingen bij machines en installaties. Je verzorgt van deze installaties het onderhoud. In voorkomende gevallen, bijvoorbeeld bij liftinstallaties, assisteer je bij keuringen. Inspecteren en modificeren maken ook deel uit van je werkzaamheden. Het gebruiksklaar maken kan gaan om onderhoudssituaties, maar ook om oplevering bij nieuwbouw. Je werkzaamheden kenmerken zich door de afwisseling aan apparaten, machines en installaties waaraan wordt gewerkt en de steeds aanwezige tijdsdruk.

Zelfstandigheid, zorgvuldigheid, stressbestendigheid en klantgerichtheid zijn voor de beroepsbeoefenaar essentieel bij de uitoefening van het beroep. Binnen dit beroep werk je vaak alleen, maar je hebt wel collega's die hetzelfde werk doen.

Alles over deze opleiding

Toelating

Algemene toelatingsvoorwaarden
Niveau 3
vmbo- diploma kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg, havo met overgangsbewijs naar leerjaar 4, mbo- diploma niveau 2 of vergelijkbaar diploma.
Extra toelatingsvoorwaarden
Voor deze opleiding zijn geen specifieke toelatingsvoorwaarden.

Stage

Algemene stage
BBL: Tijdens je BBL opleiding bij Drenthe College doe je je beroepspraktijkvorming bij je eigen werkgever.
Je hebt een arbeidsovereenkomst voor 18 tot 20 uur per week bij een werkgever die geaccrediteerd is voor de branche waarvoor jij je opleiding volgt.
Zo leer je je vak uit te oefenen in de praktijk.
Extra informatie met betrekking tot stage
Je volgt theorielessen op school en doet de beroepspraktijkvorming (BPV) bij een erkend leerbedrijf. Beroepsopleidende Leerweg (BOL): 10 weken per jaar stage (BPV). Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL): 4 dagen per week stage, 1 dag per week naar school voor de theorielessen.

Kosten en Onderwijsovereenkomst

Basis kosten
Als je voor de Beroepsopleidende Leerweg (BOL) kiest, betaal je het wettelijk lesgeld.
Dit betaal je aan DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) in Groningen.
Kies je voor de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL)?

Je bekijkt nu de opleiding Eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw
Bekijk andere opleidingen in de wereld Werktuigbouw, elektrotechniek & installatietechniek (Engineering)

Aanmelden of hulp kiezen?

Inloggen


Wachtwoord vergeten? Klik hier