kies voor BBL

Combineer werken en leren

Combineer werken én leren tijdens een BBL-opleiding! Je werkt dan het merendeel van de week bij een erkend leerbedrijf en daarnaast ga je één of twee dagdelen per week naar school voor theorielessen. De praktijkervaring doe je dus op bij het bedrijf/instantie waar je werkt. Verder volg je precies dezelfde vakken die ook binnen een BOL-opleiding worden aangeboden. Op deze pagina vind je de informatie die jij nodig hebt om te kunnen starten met jouw BBL-opleiding.Praktische informatie

 • Bij de Beroepsbegeleidende leerweg (BBL) combineer je werken en leren. Naast je baan ga je één of meerdere dagdelen in de week naar school. Om een BBL-opleiding te volgen ben je 16 jaar of ouder en werk je minimaal 16 - 20 uur per week bij een erkend leerbedrijf. Je gaat zelf op zoek naar een baan. Erkende leerbedrijven vind je op leerbanenmarkt.nl

 • Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder? Dan betaal je als BBL-student cursusgeld aan Drenthe College. De hoogte van dit bedrag stelt de overheid jaarlijks vast. Meer informatie vind je hier.

  Naast cursusgeld zijn er ook kosten voor schoolboeken en licenties. Daarnaast is het mogelijk dat je middelen en/of materialen moet aanschaffen, zoals een laptop, kleding, materialen en gereedschappen. Deze kosten verschillen per opleiding. Meer informatie vind je op de pagina van de opleiding van jouw keuze.

 • De duur van een BBL-opleiding verschilt per niveau:

  • Niveau 1 (Entree): 1 jaar
  • Niveau 2: 1 tot 2 jaar
  • Niveau 3: 2 tot 3 jaar
  • Niveau 4: 3 jaar


  Afhankelijk van jouw vooropleiding, werkervaring en ondersteuningsbehoefte kan de opleiding ook korter zijn.

 • Absoluut! Je bent nooit te oud om te leren. We zien ook een toename van mensen die zich graag willen laten bij- of omscholen. Dus ben jij toe aan een carrièreswitch of zoek jij meer uitdaging in je werk? Een BBL-opleiding biedt jou kansen en zorgt ervoor dat jij jezelf blijft ontwikkelen.

  Dit filmpje van het UWV laat zien dat je nooit te oud bent voor een nieuw vak.

 • Heb je een gezin? Dan is het belangrijk om goede afspraken te maken met jouw partner, kinderen, school en/of werkgever. Spreek uit wat je van elkaar verwacht en zoek samen naar een goede balans.
Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie over onze BBL-opleidingen? Vul het online contactformulier in en wij nemen binnen vier werkdagen contact met je op.
Leerbedrijf & Werkplek

 • Om te starten met een BBL-opleiding moet je zelf op zoek naar een erkend leerbedrijf voor de beroepspraktijkvorming (BPV). Je gaat daar 16 tot 20 uur per week aan de slag. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een geschikte werkplek.

 • Dat kan niet. Je baan moet in dezelfde richting zijn als de opleiding die je wilt volgen. Tijdens een BBL-opleiding zijn theorie en praktijk op elkaar afgestemd. Daarnaast moet het leerbedrijf waar je werkt erkend zijn door de SBB.

 • Alle erkende leerbedrijven staan op leerbanenmarkt.nl en stagemarkt.nl. Het kan voorkomen dat er via de opleiding een werkplek beschikbaar is. Daarvoor kun je contact opnemen met de coördinator van de opleiding.

  Op stagemarkt.nl worden ook handige tips gedeeld over hoe je een sollicitatiebrief schrijft en hoe je een cv maakt. Financieel

 • Sommige leerbedrijven bieden aan om jouw cursusgeld te betalen. Zo’n afspraak staat dan in de arbeidsovereenkomst. Als student ben je wel altijd zelf verantwoordelijk voor de betaling aan school.

  Betaalt het bedrijf jouw opleiding niet? Dan zorg jij zelf voor de betaling. 

 • Je gaat in loondienst bij een door SBB erkend leerbedrijf. Daarom ontvang je in elk geval het minimumloon. In de CAO van jouw werkgever vind je meer informatie over jouw salaris.

 • Als BBL-student heb je geen recht op studiefinanciering of een studentenreisproduct.

 • De overheid, het bedrijfsleven, UWV en gemeenten willen werkend leren stimuleren. Daarom zijn verschillende financiële regelingen beschikbaar voor zowel werkgevers als individuen. Alle informatie vind je hier.

Ervaringsverhalen

Verkoopspecialist: Larissa over werken en leren

Management Assistant: Djaimy over werken en leren

Salonmanager: Stephan over werken en leren

Bedrijfsadministrateur: Anouk over werken en leren

Verzorgende IG: Rudie over werken en leren

Procesoperator B: Kevin over werken en leren

Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen: Gerrit over werken en leren

Helpende Zorg en Welzijn voor volwassenen: Rolanda over werken en leren

Verpleegkundige voor volwassenen: Natasja over werken en leren

Allround Meubelmaker/(Scheeps-) Interieurbouwer: Laurence over werken en leren

Junior Assistent-Accountant: Yvette over werken en leren

Zelfstandig Werkend Gastheer/Gastvrouw: Mellanie over werken en leren

Verpleegkundige: Anouschka over werken en leren

Helpende Zorg en Welzijn voor volwassenen: Zwanie over werken en leren

Allround Kapper: Danique over werken en leren

Verzorgende IG: Mariska over werken en leren

Zelfstandig Werkend Kok: Jorn over werken en leren

Manager Retail: Marvin over werken en leren

Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker: Bianca over werken en leren

Verpleegkundige: Kim over werken en leren

Verkoopspecialist: Mischa over werken en leren