Home Zorg & Welzijn Gezondheidszorg niv. 3 & 4 Combi traject medewerker maatschappelijke zorg verzorgende ig
Mijn Selectie +
Print paginaDirect aanmelden

Combi-traject Medewerker Maatschappelijke Zorg & Verzorgende IG

Samenvatting opleiding:

BOL
Opleidingen in het mbo zijn op twee manieren te volgen. Dit worden 'leerwegen' genoemd:
- Beroeps Opleidende Leerweg (BOL)
- Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL)

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je voor het grootste deel van de tijd naar school. Daarnaast vormt stage (beroepspraktijkvorming) een wezenlijk onderdeel van je opleiding.

BBL
Bij een BBL-opleiding heb je een baan van 18-20 uur per week, waar je het beroep dus voor een belangrijk deel in de praktijk leert. Daarnaast ga je één dag of een middag en een avond in de week voor de theorielessen naar school. Informeer bij je studieadviseur naar de precieze voorwaarden bij de opleiding van jouw keuze.
niveau 3, Assen Anne de Vriesstraat - Emmen Veldlaan - Meppel Ambachtsweg
BBL
Opleidingen in het mbo zijn op twee manieren te volgen. Dit worden 'leerwegen' genoemd:
- Beroeps Opleidende Leerweg (BOL)
- Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL)

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je voor het grootste deel van de tijd naar school. Daarnaast vormt stage (beroepspraktijkvorming) een wezenlijk onderdeel van je opleiding.

BBL
Bij een BBL-opleiding heb je een baan van 18-20 uur per week, waar je het beroep dus voor een belangrijk deel in de praktijk leert. Daarnaast ga je één dag of een middag en een avond in de week voor de theorielessen naar school. Informeer bij je studieadviseur naar de precieze voorwaarden bij de opleiding van jouw keuze.
niveau 3, Assen Anne de Vriesstraat - Emmen Veldlaan - Meppel Ambachtsweg
Resultaat: Diploma Duur: 3 jaren Volwassenen | Jongeren
De opleiding
Deze opleiding duurt 3 jaar.

BOL: het eerste half jaar ga je 5 dagen per week naar school. Daarna ga je 2 à
3 dagen in de week naar school en loop je 16 uur per week stage. In leerjaar twee en drie breng je ook een groot gedeelte van je opleiding in de praktijk door tijdens stage.

BBL:
Je volgt een opleiding in één van de genoemde richtingen. Na je diplomering kan je nog een 1 jarige kopklas doen om ook het andere diploma te behalen en zo het combi-traject te voltooien.
De eerste 10 weken ga je 2 dagen per week naar school. Daarna ga je 1 dag in de week naar school en daarnaast werk je 18 tot 20 uur per week.

Tijdens de opleiding werk je aan kerntaken met de daarbij behorende theorie- en praktijkopdrachten,
De eerste 20 weken van het eerste leerjaar ga je 5theorielessen en beroepspraktijkvorming (stage).
Daarnaast krijg je algemeen vormende vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen.

Bekijk hier de studiebijsluiter voor de opleiding Verzorgende BOL
Bekijk hier de studiebijsluiter voor de opleiding Verzorgende BBL
Bekijk hier de studiebijsluiter voor de opleiding Maatschappelijke Zorg BOL
Bekijk hier de studiebijsluiter voor de opleiding Maatschappelijke Zorg BBL

Wat leer je tijdens de opleiding
  • - Ontwikkelingspsychologie
  • - Anatomie en basiszorg
  • - Creatieve vakken
  • - Omgangskunde en methodisch handelen
  • - Zorg/Welzijn en Techniek
Het beroep
Dit is jouw mogelijkheid om twee diploma's in drie jaar te behalen. Zo ben je breed inzetbaar en heb je bredere loopbaanmogelijkheden!

Verzorgende IG
Ouderen, zieken en verstandelijk en lichamelijk gehandicapten hebben vaak hulp nodig bij de huishouding en hun persoonlijke verzorging. Daarnaast hebben ze meestal begeleiding nodig om goed te kunnen functioneren in de samenleving. Steeds meer zorginstellingen en kleinschalige woonvoorzieningen vragen dan ook om medewerkers die zowel verzorgende als begeleidende taken kunnen uitvoeren. Je geeft zorg aan mensen, ongeacht hun achtergrond, geslacht of nationaliteit.

Maatschappelijke zorg
Je verzorgt en begeleidt met cliënten van allerlei leeftijden met bijvoorbeeld een verstandelijke of lichamelijke beperking, (chronische) ziekten of psychiatrische stoornissen. Soms is het mogelijk om te werken met cliënten met een verslaving of met dak- en thuislozen.

Waar kan je terecht?
Je kan met deze diploma's terecht bij onder andere instellingen voor wonen, dagbesteding en vrije tijd in onder andere de gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg, verzorgings- en verpleeghuizen, thuiszorg of maatschappelijke opvang. Daarnaast kan je werken in welzijnsinstellingen en asielzoekerscentra.
Je kunt vraaggericht ondersteuning bieden die past bij de mogelijkheden, wensen en behoeften van jouw cliënt en zijn familie. Ben je betrokken, empathisch, assertief, representatief en integer?
Als jij vanuit je competenties je werk goed doet krijgt jouw cliënt de juiste hulp om zoveel mogelijk zelf te (blijven) doen!

Alles over deze opleiding

Toelating

Algemene toelatingsvoorwaarden
Niveau 3
vmbo diploma kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg, havo met overgangsbewijs naar leerjaar 4, mbo diploma niveau 2 of vergelijkbaar diploma.
Extra toelatingsvoorwaarden
Je moet een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunnen overleggen voor de stage start.. Er is een dringend advies om Hepatitis injecties te halen. In samenwerking met de GGD worden de injecties op school gegeven (3 keer een injectie en 1 keer bloedafname). De kosten hiervan zijn voor rekening van de school. Voor het volgen van een BBL-traject moet je een arbeidsovereenkomst van 18-20 uur per week hebben bij een geaccrediteerde instelling in de gezondheidszorg.

Stage

Algemene stage
BOL: Stages zijn een belangrijk onderdeel van de bol-opleidingen bij Drenthe College.
Tijdens je stage ga je wat je op school leert, gebruiken in de praktijk.
Al vanaf het eerste jaar maak je zo kennis met je beroep.
Naast onze stageadressen bij bedrijven en instellingen in de regio, kun je bij sommige opleidingen ook praktijkervaring opdoen bij een van onze zogenoemde leerbedrijven binnen de school.
Dat zijn echte bedrijven met echte klanten waar je begeleid wordt door docenten.
BBL: Tijdens je BBL opleiding bij Drenthe College doe je je beroepspraktijkvorming bij je eigen werkgever.
Je hebt een arbeidsovereenkomst voor 18 tot 20 uur per week bij een werkgever die geaccrediteerd is voor de branche waarvoor jij je opleiding volgt.
Zo leer je je vak uit te oefenen in de praktijk.
Extra informatie met betrekking tot stage
Drenthe College kan bemiddelen bij het vinden van een stageplaats en kan begeleiding bieden bij het solliciteren. Vast onderdeel van de opleiding Verzorgende-IG en Verpleegkundige mbo is het volgen van een stage in het (naburig) buitenland. De reden hiervan is dat er met name in Duitsland veel goede stage mogelijkheden voor deze studenten zijn en wij in Nederland te maken hebben met een tekort aan stageplaatsen. Daarnaast is een buitenland stage een unieke ervaring die ook nog eens goed staat op het CV! De opleiding biedt uiteraard begeleiding bij deze stage.

Kosten en Onderwijsovereenkomst

Basis kosten
Als je voor de Beroepsopleidende Leerweg (BOL) kiest, betaal je het wettelijk lesgeld.
Dit betaal je aan DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) in Groningen.
Kies je voor de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL)?
Bijkomende kosten bij deze opleiding
Laptop: Ja
Boeken 1e jaar: € 500
Specificatie kosten
Programmakosten 1e jaar 175,-

Je bekijkt nu de opleiding Combi-traject Medewerker Maatschappelijke Zorg & Verzorgende IG
Bekijk andere opleidingen in de wereld Gezondheidszorg niv. 3 & 4

Inloggen


Wachtwoord vergeten? Klik hier