Home Zorg & Welzijn Welzijn niv. 3 & 4 Begeleider specifieke doelgroepen
Mijn Selectie +
Print paginaDirect aanmelden

Begeleider Specifieke Doelgroepen

Samenvatting opleiding:

BOL
Opleidingen in het mbo zijn op twee manieren te volgen. Dit worden 'leerwegen' genoemd:
- Beroeps Opleidende Leerweg (BOL)
- Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL)

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je voor het grootste deel van de tijd naar school. Daarnaast vormt stage (beroepspraktijkvorming) een wezenlijk onderdeel van je opleiding.

BBL
Bij een BBL-opleiding heb je een baan van 18-20 uur per week, waar je het beroep dus voor een belangrijk deel in de praktijk leert. Daarnaast ga je één dag of een middag en een avond in de week voor de theorielessen naar school. Informeer bij je studieadviseur naar de precieze voorwaarden bij de opleiding van jouw keuze.
niveau 3, Assen Anne de Vriesstraat - Emmen Veldlaan - Meppel Ambachtsweg
BBL
Opleidingen in het mbo zijn op twee manieren te volgen. Dit worden 'leerwegen' genoemd:
- Beroeps Opleidende Leerweg (BOL)
- Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL)

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je voor het grootste deel van de tijd naar school. Daarnaast vormt stage (beroepspraktijkvorming) een wezenlijk onderdeel van je opleiding.

BBL
Bij een BBL-opleiding heb je een baan van 18-20 uur per week, waar je het beroep dus voor een belangrijk deel in de praktijk leert. Daarnaast ga je één dag of een middag en een avond in de week voor de theorielessen naar school. Informeer bij je studieadviseur naar de precieze voorwaarden bij de opleiding van jouw keuze.
niveau 3, Emmen Veldlaan
Duur: 3 jaren Volwassenen | Jongeren
De opleiding
Dit combi-traject duurt 3 jaar.

Het eerste leerjaar is voor alle uitstroomrichtingen binnen Welzijn hetzelfde:

In het eerste half jaar ga je aan de slag met het onderzoek naar jouw kennis, houding en vaardigheden. Je zit dan 5 dagen in de week op school. Daarna ga je 2 dagen in de week op stage en 3 dagen in de week naar school.

De begeleider tijdens jouw leerproces heet een loopbaanbegeleider (LOB-er). Elke groep wordt begeleid door twee LOB-ers. Met je klas en je LOB-er werk je aan opdrachten die gericht zijn op je ontwikkeling.

Je krijgt:
- hoorcolleges
- vaardigheidslessen
- workshops
- LOB-uren
- leren in de praktijk d.m.v. simulaties, leerbedrijven en BPV (beroepspraktijkvorming = stage)

Naast beroeps specifieke vakken krijg je ook algemeen vormende vakken zoals Nederlands, Engels, burgerschap en rekenen.

Na een jaar kies je definitief voor een van de onderstaande opleidingsrichtingen:
Maatschappelijke zorg niveau 3:
- Begeleider gehandicapten zorg + verzorgende IG
- Begeleider specifieke doelgroepen + verzorgende IG

Zo behaal je twee diploma's waarmee je breed inzetbaar bent in zowel zorg als welzijn!

Let op: Voor volwassenen biedt Drenthe College de mogelijkheid om deze opleiding in een verkort traject te volgen waarbij de totale opleidingsduur 2 jaar is.

Bekijk hier de studiebijsluiter
Het beroep
Dit is jouw mogelijkheid om twee diploma's in drie jaar te behalen.

Zo ben je breed inzetbaar en heb je bredere loopbaanmogelijkheden!

Maatschappelijke zorg

Je verzorgt en begeleidt met cliënten van allerlei leeftijden met bijvoorbeeld een verstandelijke of lichamelijke beperking, (chronische) ziekten of psychiatrische stoornissen. Ook is het mogelijk om te werken met cliënten met een verslaving of met dak- en thuislozen. Je kan vanaf leerjaar twee kiezen tussen de volgende uitstroomrichtingen: Begeleider gehandicapten zorg of Begeleider specifieke doelgroepen.

Als begeleider specifieke doelgroepen ondersteun je cliënten van alle leeftijden met (chronische) ziekten zoals psychiatrische stoornissen. Soms is je hulp gericht op herstel en soms op behoud of ontwikkeling van de zelfredzaamheid. Je moet creatief om kunnen gaan met verschillende situaties waarbij jij als een professional omgaat met gevoelens van verdriet en tegenslag.

Verzorgende IG

Ouderen, zieken en verstandelijk en lichamelijk gehandicapten hebben vaak hulp nodig bij de huishouding en hun persoonlijke verzorging. Daarnaast hebben ze meestal begeleiding nodig om goed te kunnen functioneren in de samenleving. Steeds meer zorginstellingen en kleinschalige woonvoorzieningen vragen dan ook om medewerkers die zowel verzorgende als begeleidende taken kunnen uitvoeren.

Waar kan je met deze opleiding terecht?

Je kan met deze diploma's terecht bij onder andere instellingen voor wonen, dagbesteding en vrije tijd in onder andere de gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg, verzorgings- en verpleeghuizen, thuiszorg of maatschappelijke opvang. Daarnaast kan je werken in welzijnsinstellingen en asielzoekerscentra.

Je kunt vraaggericht ondersteuning bieden die past bij de mogelijkheden, wensen en behoeften van jouw cliënt en zijn familie. Ben je betrokken, assertief, representatief en integer?

Als jij vanuit jouw competenties je werk goed doet krijgt jouw cliënt de juiste hulp om zoveel mogelijk zelf te (blijven) doen!

Alles over deze opleiding

Toelating

Algemene toelatingsvoorwaarden
Niveau 3 : vmbo diploma kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg, havo met overgangsbewijs naar leerjaar 4, mbo diploma niveau 2 of vergelijkbaar diploma.

Extra toelatingsvoorwaarden
Studenten die kiezen voor de opleiding binnen zorg en welzijn hebben, voordat ze op stage gaan, een verklaring omtrent gedrag (VOG) nodig. De VOG wordt digitaal aangevraagd. Het is verplicht om Hepatitis injecties te halen. In samenwerking met de GGD worden de injecties op school gegeven (3 keer een injectie en 1 keer bloedafname). De kosten hiervan zijn voor rekening van de school mits je op 1 oktober van je eerste leerjaar ingeschreven staat voor deze opleiding.

Stage

Algemene stage
Stages zijn een belangrijk onderdeel van de bol-opleidingen bij Drenthe College.
Tijdens je stage ga je wat je op school leert, gebruiken in de praktijk.
Al vanaf het eerste jaar maak je zo kennis met je beroep.
Naast onze stageadressen bij bedrijven en instellingen in de regio, kun je bij sommige opleidingen ook praktijkervaring opdoen bij een van onze zogenoemde leerbedrijven binnen de school.
Dat zijn echte bedrijven met echte klanten waar je begeleid wordt door docenten.
Meer informatie over stages vind je op deze site bij de opleidingen.
Extra informatie met betrekking tot stage
De opleiding verzorgt de BPV plekken. Voor de opleidingen binnen de maatschappelijke zorg geldt dat er van je gevraagd kan worden om stage te lopen in weekenden en op feestdagen (zeker daar waar het gaat om woonvoorzieningen).

Kosten en Onderwijsovereenkomst

Basis kosten
Als je voor de Beroepsopleidende Leerweg (BOL) kiest, betaal je het wettelijk lesgeld.
Dit betaal je aan DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) in Groningen.
Kies je voor de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL)? Dan betaal je cursusgeld aan Drenthe College.
De hoogte van het bedrag verschilt per opleiding.
Kijk hier voor de exacte tarieven.
Bijkomende kosten bij deze opleiding
Laptop: Ja

Je bekijkt nu de opleiding Begeleider Specifieke Doelgroepen
Bekijk andere opleidingen in de wereld Welzijn niv. 3 & 4

Inloggen


Wachtwoord vergeten? Klik hier