Home Zorg & Welzijn Welzijn niv. 3 & 4 Begeleider specifieke doelgroepen
Mijn Selectie +
Print paginaDirect aanmelden

Begeleider Specifieke Doelgroepen

Samenvatting opleiding:

BBL
Opleidingen in het mbo zijn op twee manieren te volgen. Dit worden 'leerwegen' genoemd:
- Beroeps Opleidende Leerweg (BOL)
- Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL)

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je voor het grootste deel van de tijd naar school. Daarnaast vormt stage (beroepspraktijkvorming) een wezenlijk onderdeel van je opleiding.

BBL
Bij een BBL-opleiding heb je een baan van 18-20 uur per week, waar je het beroep dus voor een belangrijk deel in de praktijk leert. Daarnaast ga je één dag of een middag en een avond in de week voor de theorielessen naar school. Informeer bij je studieadviseur naar de precieze voorwaarden bij de opleiding van jouw keuze.
niveau 3, Emmen Veldlaan - Meppel Ambachtsweg
Duur: 2 jaren Volwassenen
De opleiding
Als je al werkzaam bent in de branche kan je in Emmen middels een 2 jarig BBL traject op niveau 3 een diploma halen.

Deze BBL opleiding is beroeps- en competentiegericht. Tijdens deze opleiding werk je al in de branche waarvoor je je opleiding doet:
In de gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg, met specifieke doelgroepen (bijv. ouderen).
Je gaat 1 dag per week naar school. De beroepsgerichte opleiding is een duale opleiding, dat betekent dat school én praktijk samen opleiden. Een duaal traject bestaat uit een theoretisch/ praktisch deel op het Drenthe College en een beroepsdeel binnen de praktijk.

Tijdens je opleiding werk je aan de competenties die je nodig hebt als beginnend beroepsbeoefenaar in het werkveld. In samenwerking met het werkveld is lesmateriaal voor het opleidingsprogramma ontwikkeld. Voor het werken met dit materiaal en om jou optimaal te kunnen begeleiden hebben de docenten hebben interne trainingen binnen het werkveld gevolgd.

Let op: Na het behalen van je diploma is er de mogelijkheid om aansluitend een 1 jarige kopklas te doen waarmee je ook het diploma Verzorgende IG kan behalen!

Bij voldoende aanmeldingen start deze opleiding ook in februari.

Bekijk hier de studiebijsluiter
Het beroep
Als medewerker in de maatschappelijke zorg ben je werkzaam in instellingen voor wonen, dagbesteding en vrije tijd in onder andere de gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg, verzorgings- en verpleeghuizen, thuiszorg of maatschappelijke opvang. Daarnaast kan je werken in welzijnsinstellingen, justitiële inrichtingen, asielzoekerscentra en ziekenhuizen. Je werkt met cliënten van allerlei leeftijden met bijvoorbeeld een verstandelijke of lichamelijke beperking, (chronische) ziekten of psychiatrische stoornissen. Ook is het mogelijk om te werken met cliënten met een verslaving of met dak- en thuislozen. Het is dus een heel breed gebied waarin je inzetbaar bent. Een baan in de maatschappelijke zorg zal dan ook niet gauw gaan vervelen!
Ben je betrokken, empathisch, assertief, representatief en integer? Dan past een baan in de maatschappelijke zorg bij jou! Je kunt vraaggericht ondersteuning bieden die past bij de mogelijkheden, wensen en behoeften van jouw cliënt en zijn familie. Als jij je werk goed doet krijgt jouw cliënt de juiste hulp om zoveel mogelijk zelf te (blijven) doen!

Alles over deze opleiding

Toelating

Algemene toelatingsvoorwaarden
Niveau 2 : vmbo diploma basisberoepsgerichte leerweg of vergelijkbaar diploma.

Niveau 3 : vmbo diploma kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg, havo met overgangsbewijs naar leerjaar 4, mbo diploma niveau 2 of vergelijkbaar diploma.

Niveau 4 : vmbo diploma kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg, havo met overgangsbewijs naar leerjaar 4, mbo diploma niveau 2 of 3 of vergelijkbaar diploma.
Extra toelatingsvoorwaarden
Je moet een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunnen overleggen. Het is verplicht om Hepatitis injecties te halen. In samenwerking met de GGD worden de injecties op school gegeven (3 keer een injectie en 1 keer bloedafname). De kosten hiervan zijn voor rekening van de school mits je op 1 oktober van je eerste leerjaar ingeschreven staat voor deze opleiding. Je bent toelaatbaar als je werkzaam bent in de gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg, specifieke doelgroepen of pedagogisch werk.

Stage

Algemene stage
Een BBL-opleiding is een combinatie van leren en werken.
Je leert het beroep voor een belangrijk deel in de praktijk.
Je hebt een baan van minstens 20 uur per week en daarnaast ga je iedere week 1 dag of een middag en avond naar school.
Dit is dus geen volledig dagonderwijs, waardoor je geen recht hebt op studiefinanciering of een tegemoetkoming in de studiekosten.
Je kan ook beginnen aan een BBL-opleiding als je werkt of al een tijd van school af bent.

Kosten en Onderwijsovereenkomst

Basis kosten
Je betaalt cursusgeld aan Drenthe College.
De hoogte van het bedrag verschilt per opleiding.
Kijk hier voor de exacte tarieven.

Je bekijkt nu de opleiding Begeleider Specifieke Doelgroepen
Bekijk andere opleidingen in de wereld Welzijn niv. 3 & 4

Inloggen


Wachtwoord vergeten? Klik hier