Home Zorg & Welzijn Welzijn niv. 3 & 4 Thbo onderwijsassistent
Mijn Selectie +
Print paginaDirect aanmelden

THBO: onderwijsassistent

Samenvatting opleiding:

BOL
Opleidingen in het mbo zijn op twee manieren te volgen. Dit worden 'leerwegen' genoemd:
- Beroeps Opleidende Leerweg (BOL)
- Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL)

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je voor het grootste deel van de tijd naar school. Daarnaast vormt stage (beroepspraktijkvorming) een wezenlijk onderdeel van je opleiding.

BBL
Bij een BBL-opleiding heb je een baan van 18-20 uur per week, waar je het beroep dus voor een belangrijk deel in de praktijk leert. Daarnaast ga je één dag of een middag en een avond in de week voor de theorielessen naar school. Informeer bij je studieadviseur naar de precieze voorwaarden bij de opleiding van jouw keuze.
niveau 4, Assen Anne de Vriesstraat
Duur: 3 jaren Jongeren
De opleiding
THBO is een combinatie van de beroepsopleiding Sociaal Agogisch Werk (SAW) en havo. De opleiding is voor goed gemotiveerde leerlingen uit de vmbo-theoretische leerweg of gemengde leerweg en havo-onderbouw die willen doorstromen naar het hbo, maar twijfelen tussen havo-bovenbouw of mbo. Je krijgt naast het mbo-programma les in een aantal havo-vakken
In het eerste jaar volg je Nederlands, Engels en biologie. In het tweede jaar doe je havo-examen Nederlands en Engels. Je kunt verder gaan met biologie, maar je kunt ook aardrijkskunde of geschiedenis kiezen (minimaal één van deze drie vakken). Deze examens zijn in het derde jaar. Daarnaast is er natuurlijk veel aandacht voor beroepspraktijkvorming. Gedurende je hele opleiding loop je dan ook stage binnen verschillende werkvelden van het sociaal agogisch werk. Je kan kiezen uit de richtingen kinderopvang, maatschappelijke zorg en onderwijsassistent. De THBO biedt een brede voorbereiding en sluit goed op aan op het hbo. Het onderwijs is gebaseerd op zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid. Je ontwikkelt studievaardigheden, die noodzakelijk zijn voor het hbo.

Wat leer je tijdens de opleiding
  • - gezondheidskunde
  • - drama, handvaardigheid, muziek, sport en spel
  • - didactiek, agogiek
  • - communicatieve vaardigheden
  • - ontwikkelingspsychologie
Het beroep
De THBO bereidt je voor op een baan in drie verschillende richtingen binnen het sociaal agogisch werk: Maatschappelijke Zorg, Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg en persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen: Je helpt cliënten zo zelfstandig mogelijk te functioneren tijdens dagelijkse bezigheden en in de maatschappij. Het is belangrijk dat je goed met mensen om kan gaan en betrokken en geduldig bent. Onderwijsassistent: Je werkt met groepen in het basis- of speciaal onderwijs. Daar begeleid je leerlingen bij het leerproces en help je ze bij verdere ontwikkeling. Daarnaast houd je je ook bezig met administratieve zaken en het organiseren van schoolactiviteiten. Je werkt onder begeleiding van een leraar. Pedagogisch medewerker kinderopvang: Als pedagogisch medewerker kinderopvang zorg je ervoor dat de leefomgeving voor deze kinderen veilig, gezellig en stimulerend is. Je bent betrokken, betrouwbaar en kunt je goed inleven in de wereld van kinderen.

Alles over deze opleiding

Toelating

Algemene toelatingsvoorwaarden
Vmbo diploma gemengde leerweg of theoretische leerweg, havo met overgangsbewijs naar leerjaar 4, of vergelijkbaar diploma.
Extra toelatingsvoorwaarden
Je moet een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunnen overleggen.

Stage

Algemene stage
Stages zijn een belangrijk onderdeel van de bol-opleidingen bij Drenthe College.
Tijdens je stage ga je wat je op school leert, gebruiken in de praktijk.
Al vanaf het eerste jaar maak je zo kennis bedrijven en instellingen in de regio, kun je bij sommige opleidingen ook praktijkervaring opdoen bij een van onze zogenoemde leerbedrijven binnen de school.
Dat zijn echte bedrijven met echte klanten waar je begeleid wordt door docenten.
met je beroep.
Naast onze stageadressen bij Meer informatie over stages vind je op deze site bij de opleidingen.
Extra informatie met betrekking tot stage
Drenthe College regelt een stageplaats voor jongeren.

Kosten en Onderwijsovereenkomst

Basis kosten
Als je voor de Beroepsopleidende Leerweg (BOL) kiest, betaal je het wettelijk lesgeld.
Dit betaal je aan DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) in Groningen.
Kies je voor de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL)?
Bijkomende kosten bij deze opleiding
Laptop: Ja
Boeken 1e jaar: € 600
Boeken 2e jaar: € 50
Boeken 3e jaar: € 50
Programmakosten, werkweek/studiereis en excursies : € 495
Specificatie kosten
Programmakosten, werkweek/studiereis en excursies

Je bekijkt nu de opleiding THBO: onderwijsassistent
Bekijk andere opleidingen in de wereld Welzijn niv. 3 & 4

Inloggen


Wachtwoord vergeten? Klik hier