BBL-opleiding

Werken en leren

Bij de Beroepsbegeleidende leerweg (BBL) combineer je werken en leren. Je werkt het merendeel van de week bij een erkend leerbedrijf en daarnaast ga je één of twee dagdelen per week naar school voor theorielessen. De praktijkervaring doe je op bij het bedrijf/instantie waar je werkt.

BBL-opleiding

Werken en leren

Bij de Beroepsbegeleidende leerweg (BBL) combineer je werken en leren. Je werkt het merendeel van de week bij een erkend leerbedrijf en daarnaast ga je één of twee dagdelen per week naar school voor theorielessen. De praktijkervaring doe je op bij het bedrijf/instantie waar je werkt.




  • Bij de Beroepsbegeleidende leerweg (BBL) combineer je werken en leren. Naast je baan ga je één of meerdere dagdelen in de week naar school. Om een BBL-opleiding te volgen ben je 16 jaar of ouder en werk je minimaal 16 - 20 uur per week bij een erkend leerbedrijf. Je gaat zelf op zoek naar een baan. Erkende leerbedrijven vind je op leerbanenmarkt.nl

  • De duur van een BBL-opleiding verschilt per niveau:

    Niveau 1 (Entree): 1 jaar
    Niveau 2: 1 tot 2 jaar
    Niveau 3: 2 tot 3 jaar
    Niveau 4: 3 jaar

    Afhankelijk van jouw vooropleiding, werkervaring en ondersteuningsbehoefte kan de opleiding ook korter zijn.

  • Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder? Dan betaal je als BBL-student cursusgeld aan Drenthe College. De hoogte van dit bedrag stelt de overheid jaarlijks vast. Meer informatie vind je hier. Naast cursusgeld zijn er ook kosten voor schoolboeken en licenties. Daarnaast is het mogelijk dat je middelen en/of materialen moet aanschaffen, zoals een laptop, kleding, materialen en gereedschappen. Deze kosten verschillen per opleiding. Meer informatie vind je op de pagina van de opleiding van jouw keuze.

    Sommige leerbedrijven bieden aan om jouw cursusgeld te betalen. Zo’n afspraak staat dan in de arbeidsovereenkomst. Als student ben je wel altijd zelf verantwoordelijk voor de betaling aan school. Betaalt het bedrijf jouw opleiding niet? Dan zorg jij zelf voor de betaling. 

    Belangrijk! Wijziging facturering en betalingswijze bij DC
    Vanaf studiejaar 2023-2024 verandert de betalingswijze die we bij Drenthe College gebruiken. Dit betekent voor jou dat alle facturen en betalingen digitaal worden verzonden en uitgevoerd via het programma Wis Collect. Facturen en betaallinks worden met jou gedeeld via de mail met daarin een link naar Wis Collect. Je ontvangt deze mail vanuit het mailadres debiteuren@drenthecollege.nl. Houd daarom altijd je studentenmail goed in de gaten!

    Om wat voor betalingen gaat het?
    In principe gaat het om extra kosten die je maakt tijdens de opleiding, waarvoor je moet betalen. Denk hierbij aan kosten voor excursies, kosten voor specifieke examens of bijvoorbeeld de huur van je kluisje. Je hoeft niet voor meer dingen te betalen dan voorheen, alleen de betalingswijze verandert. Lesgeld betaal je aan DUO. Dat bedoelen we hier dus niet.

    BBL-studenten ouder dan 18 jaar
    Ben jij komend studiejaar ingeschreven als BBL-student bij Drenthe College en ben je op 1 augustus 2023 18 jaar of ouder? Dan ben je wettelijk verplicht om zelf je cursusgeld te betalen. Tot op heden kreeg je een brief thuisgestuurd met een cursusgeldkaart waarop jij aangaf of je zelf het cursusgeld betaalde, of je werkgever dit voor jou deed en of je in termijnen wilde betalen of niet. Dit is nu gedigitaliseerd. Na 1 oktober ontvang jij een mail met daarin een link naar de omgeving van Wis Collect voor het betalen van het cursusgeld. Hierbij krijg je de mogelijkheid tot machtigen van jouw werkgever of instantie voor het betalen van het cursusgeld en de keuze om te betalen in termijnen. Door te klikken op deze link, kom je in jouw eigen omgeving in Wis Collect waar jij je facturen in kunt zien en een iDeal-betaallink vindt. Wil jij je werkgever nu alvast machtigen? Dat kan via dit formulier.

    Let op: je blijft altijd zelf wettelijk aansprakelijk voor het betalen van het cursusgeld. Mocht je werkgever of instantie toch niet betalen, dan moet je zelf betalen.

    Heb je recht op restitutie cursusgeld?
    Controleer het aanvraagformulier terugbetaling via deze link. In de toelichting staat beschreven in welke gevallen een student in aanmerking kan komen voor (gedeeltelijke) terugbetaling van het betaalde cursusgeld. Let op! Restitutie aanvragen voor het cursusgeld kan tot 31 juli van dat schooljaar.

    Boekenlijst en de mbo webshop
    Vanaf 1 augustus kan je via de DC Studentenportal studieboeken en digitale lesmateriaal bij de MBO webshop bestellen. In de MBO webshop vind je jouw boekenlijst en leermiddelen. Studenten sprinthavo of sprintvwo bestellen hun boeken via van Dijk.

    Meer informatie Bekijk deze video en ontdek hoe het precies werkt. Heb je alle informatie liever op papier? Klik dan hier. Of kijk op https://mbowebshop.nl/

  • Wanneer je wilt starten met een mbo-opleiding moet je voldoen aan bepaalde toelatingsvoorwaarden. Deze voorwaarden verschillen per niveau. Meer informatie vind je hier

  • Je bent nooit te oud om te leren. We zien ook een toename van mensen die zich graag willen laten bij- of omscholen. Dus ben jij toe aan een carrièreswitch of zoek jij meer uitdaging in je werk? Een BBL-opleiding biedt jou kansen en zorgt ervoor dat jij jezelf blijft ontwikkelen.

    Dit filmpje van het UWV laat zien dat je nooit te oud bent voor een nieuw vak.

  • Heb je een gezin? Dan is het belangrijk om goede afspraken te maken met jouw partner, kinderen, school en/of werkgever. Spreek uit wat je van elkaar verwacht en zoek samen naar een goede balans.






Contact

Ja, ik heb een vraag of wil graag meer informatie.


Meld je hier aan voor een opleiding.



  • Om te starten met een BBL-opleiding moet je op zoek naar een erkend leerbedrijf voor de beroepspraktijkvorming (BPV). Je gaat daar 16 tot 20 uur per week aan de slag. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een geschikte werkplek.

    Je werkplek moet in dezelfde richting zijn als de opleiding die je wilt volgen. Erkende leerbedrijven vind je op leerbanenmarkt.nl.

  • Je gaat in loondienst bij een door SBB erkend leerbedrijf. Daarom ontvang je in elk geval het minimumloon. In de CAO van jouw werkgever vind je meer informatie over jouw salaris.

  • Als BBL-student heb je geen recht op studiefinanciering of een ov-kaart (studentenreisproduct).

  • De overheid, het bedrijfsleven, UWV en gemeenten willen werkend leren stimuleren. Daarom zijn verschillende financiële regelingen beschikbaar voor zowel werkgevers als individuen. Alle informatie vind je hier.

Ervaringsverhalen

BBL-studenten aan het woord

Over BBL Office & Management Support Specialist

“Zonder de opleiding van Drenthe College zou ik nooit gekomen zijn waar ik nu ben.” - Fenthya

Over BBL Verpleegkunde

“Door de kennis die ik op school heb opgedaan te koppelen aan mijn ervaringen op de werkvloer, kan ik op een mooie manier mijn kennis ontwikkelen.” - Davin

Over Verzorgende IG voor volwassenen

“Werken met ouderen vind ik fantastisch! Ze hebben een enorme levenservaring en daar luister ik graag naar.” - Margreet

Over Stukadoor

"Het allerleukst vind ik de praktijk, om er steeds weer iets moois van te maken vind ik een uitdaging.'' - Bertin

Over omscholingstraject mbo-Verpleegkundige

"Met dit Omscholingstraject wil ik graag het verschil maken." - Ewoud Kuilman