BBL-opleiding

Werken en leren

Bij de Beroepsbegeleidende leerweg (BBL) combineer je werken en leren. Je werkt het merendeel van de week bij een erkend leerbedrijf en daarnaast ga je één of twee dagdelen per week naar school voor theorielessen. De praktijkervaring doe je op bij het bedrijf/instantie waar je werkt.
 • Bij de Beroepsbegeleidende leerweg (BBL) combineer je werken en leren. Naast je baan ga je één of meerdere dagdelen in de week naar school. Om een BBL-opleiding te volgen ben je 16 jaar of ouder en werk je minimaal 16 - 20 uur per week bij een erkend leerbedrijf. Je gaat zelf op zoek naar een baan. Erkende leerbedrijven vind je op leerbanenmarkt.nl

 • De duur van een BBL-opleiding verschilt per niveau:

  Niveau 1 (Entree): 1 jaar
  Niveau 2: 1 tot 2 jaar
  Niveau 3: 2 tot 3 jaar
  Niveau 4: 3 jaar

  Afhankelijk van jouw vooropleiding, werkervaring en ondersteuningsbehoefte kan de opleiding ook korter zijn.

 • Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder? Dan betaal je als BBL-student cursusgeld aan Drenthe College. De hoogte van dit bedrag stelt de overheid jaarlijks vast. Meer informatie vind je hier. Naast cursusgeld zijn er ook kosten voor schoolboeken en licenties. Daarnaast is het mogelijk dat je middelen en/of materialen moet aanschaffen, zoals een laptop, kleding, materialen en gereedschappen. Deze kosten verschillen per opleiding. Meer informatie vind je op de pagina van de opleiding van jouw keuze.

  Sommige leerbedrijven bieden aan om jouw cursusgeld te betalen. Zo’n afspraak staat dan in de arbeidsovereenkomst. Als student ben je wel altijd zelf verantwoordelijk voor de betaling aan school. Betaalt het bedrijf jouw opleiding niet? Dan zorg jij zelf voor de betaling. 

  Heb je recht op restitutie cursusgeld?
  Controleer het aanvraagformulier terugbetaling via deze link. In de toelichting staat beschreven in welke gevallen een student in aanmerking kan komen voor (gedeeltelijke) terugbetaling van het betaalde cursusgeld. Let op! Restitutie aanvragen voor het cursusgeld kan tot 31 juli van dat schooljaar.

  Boekenlijst en de mbo webshop
  Vanaf 1 augustus kan je via de DC Studentenportal studieboeken en digitale lesmateriaal bij de MBO webshop bestellen. In de MBO webshop vind je jouw boekenlijst en leermiddelen. Studenten sprinthavo of sprintvwo bestellen hun boeken via van Dijk.

  Meer informatie Bekijk deze video en ontdek hoe het precies werkt. Heb je alle informatie liever op papier? Klik dan hier. Of kijk op https://mbowebshop.nl/

 • Wanneer je wilt starten met een mbo-opleiding moet je voldoen aan bepaalde toelatingsvoorwaarden. Deze voorwaarden verschillen per niveau. Meer informatie vind je hier

 • Je bent nooit te oud om te leren. We zien ook een toename van mensen die zich graag willen laten bij- of omscholen. Dus ben jij toe aan een carrièreswitch of zoek jij meer uitdaging in je werk? Een BBL-opleiding biedt jou kansen en zorgt ervoor dat jij jezelf blijft ontwikkelen.

  Dit filmpje van het UWV laat zien dat je nooit te oud bent voor een nieuw vak.

 • Heb je een gezin? Dan is het belangrijk om goede afspraken te maken met jouw partner, kinderen, school en/of werkgever. Spreek uit wat je van elkaar verwacht en zoek samen naar een goede balans.


Contact

Ja, ik heb een vraag of wil graag meer informatie.


Meld je hier aan voor een mbo-opleiding. • Om te starten met een BBL-opleiding moet je op zoek naar een erkend leerbedrijf voor de beroepspraktijkvorming (BPV). Je gaat daar 16 tot 20 uur per week aan de slag. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een geschikte werkplek.

  Je werkplek moet in dezelfde richting zijn als de opleiding die je wilt volgen. Erkende leerbedrijven vind je op leerbanenmarkt.nl.

 • Je gaat in loondienst bij een door SBB erkend leerbedrijf. Daarom ontvang je in elk geval het minimumloon. In de CAO van jouw werkgever vind je meer informatie over jouw salaris.

 • Als BBL-student heb je geen recht op studiefinanciering of een ov-kaart (studentenreisproduct).

 • De overheid, het bedrijfsleven, UWV en gemeenten willen werkend leren stimuleren. Daarom zijn verschillende financiële regelingen beschikbaar voor zowel werkgevers als individuen. Alle informatie vind je hier.

Ervaringsverhalen

Verkoopspecialist: Larissa over werken en leren

Management Assistant: Djaimy over werken en leren

Salonmanager: Stephan over werken en leren

Bedrijfsadministrateur: Anouk over werken en leren

Verzorgende IG: Rudie over werken en leren

Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen: Gerrit over werken en leren

Helpende Zorg en Welzijn voor volwassenen: Rolanda over werken en leren

Verpleegkundige voor volwassenen: Natasja over werken en leren

Allround Meubelmaker/(Scheeps-) Interieurbouwer: Laurence over werken en leren

Junior Assistent-Accountant: Yvette over werken en leren

Zelfstandig Werkend Gastheer/Gastvrouw: Mellanie over werken en leren

Verpleegkundige: Anouschka over werken en leren

Helpende Zorg en Welzijn voor volwassenen: Zwanie over werken en leren

Verzorgende IG: Mariska over werken en leren

Zelfstandig Werkend Kok: Jorn over werken en leren

Manager Retail: Marvin over werken en leren

Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker: Bianca over werken en leren

Verpleegkundige: Kim over werken en leren

Verkoopspecialist: Mischa over werken en leren