De verhalen van DC-medewerkers

Robert de Grijs - docent Sport & Bewegen

 

Robert de Grijs, docent sport bij de nieuwe Sport- en Beweegcampus in Assen, is samen met 2 collega’s verantwoordelijk voor het profiel Snow & Outdoor. Jaarlijks worden zo’n 40 studenten bij Drenthe College opgeleid tot ski- of snowboardleraar.

Deze 40 studenten doen voor hun opleiding een stage bij een skischool. Robert werkt daarom alles bij elkaar twee maanden per jaar in Oostenrijk. “Ik geef lessen theorie en praktijk, veelal in het Duits en we besteden veel aandacht aan de stagebegeleiding. Daarnaast nemen we Proeves af bij de skischool. Skileraren opleiden bij Drenthe College doe ik nu 12 jaar en veel van die studenten kom ik ieder jaar weer tegen in de sneeuw. Sommigen zijn zelfs permanent in Oostenrijk of Zwitserland gaan wonen”, aldus Robert. “Ik heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken. We zijn veel buiten én in beweging met studenten, maar het werk wordt bijzonder door de persoonlijke ontwikkeling die studenten in hoog tempo doormaken. Dat we daar een bijdrage aan kunnen leveren is ontzettend waardevol. Studenten leren voor zichzelf te zorgen, voor zichzelf op te komen en verantwoordelijkheid te nemen. Ze weten wat ze willen, wat daarvoor nodig is en hoe ze zelf invloed hebben op hun eigen toekomst. Heel mooi om dat van zo dichtbij mee te maken.”

“Als kind wilde ik graag de hele dag met sport bezig zijn en dat doe ik in dit werk. Ik vind het leuk om buiten te zijn, bezig te zijn met verschillende dingen. Het is hard werken, maar ik heb genoeg vrijheid om het werk op mijn eigen wijze in te vullen.“ - Robert

 

 

Naast wintersportreizen naar Oostenrijk organiseert Robert nog veel meer. Denk aan voetbalreizen naar Spanje, beachsporten in Portugal, paragliden in Zuid-Tirol of wildwater kajakken in de Franse Alpen. Robert: “Nu al nemen we regelmatig studenten van andere opleidingen mee. Wij organiseren dan naast het sportieve programma beroeps specifieke excursies. Zo gaan er o.a. onderwijsassistenten naar scholen in het buitenland, studenten van het Business College kijken binnen bij grote bedrijven en we laten studenten van Orde en Veiligheid zien hoe dat vak er in het buitenland uitziet. Ik hoop dat we deze samenwerking met andere opleidingen in de toekomst kunnen uitbreiden en dat er ook studenten Sport & Bewegen mee kunnen op interessante studiereizen die elders binnen Drenthe College georganiseerd worden.

Robert is inmiddels al 20 jaar werkzaam bij Drenthe College, maar aan ambities nog geen gebrek. Voor de Sport- en Beweegcampus, een unieke samenwerking die is gestart in Assen, heeft Robert nog voldoende doelen en wensen: “Wat zou het fantastisch zijn als de Sport- en Beweegcampus een begrip in de regio wordt. Een plek die iedere Assenaar of Drent kent als het gaat om sport, gezondheid en welzijn. Niet een school, maar een locatie, een gebied waar je naar toe gaat om te sporten, te bewegen, te ontmoeten, te genezen, te revalideren, te ontspannen en aan je gezondheid en geluk te werken. En ook een plek om te leren en te ontwikkelen. Voor iedereen, niet alleen voor studenten. Daar werk ik graag aan mee.”

Daarnaast hoopt Robert een platform te kunnen bouwen waarin veel studiereizen die door Drenthe College georganiseerd worden samen komen, zodat studenten van diverse opleidingen met elkaar op studiereis gaan om verbinding te maken met verschillende mensen, culturen en sectoren.
Verder hoopt hij een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van mogelijkheden om keuzedelen die binnen Drenthe College aangeboden worden, door veel meer studenten van verschillende opleidingen te laten kiezen. Zo heeft hij zelf ervaring met studenten van Leisure, Onderwijsassistent en Pedagogisch Medewerker die skileraar zijn geworden.

Robert is tevreden bij Drenthe College: “Het is een betrouwbare werkgever, waar ik me prettig voel, vertrouwen krijg, mezelf kan ontwikkelen, kansen krijg of kan nemen, waar ik fouten mag maken, waar ik in vrijheid kan werken met fijne collega’s en waar er ieder jaar weer nieuwe dingen gebeuren. Uitgedaagd word je iedere dag, dingen veranderen, je moet steeds op zoek naar een nieuwe en weer betere manier waarop je zaken aanpakt en uitvoert. Uitgedaagd word ik door studenten, door collega’s, door iedereen waar ik mee werk. Dat zijn kleine dagelijkse uitdagingen, maar ik doe ook regelmatig een opleiding of cursus. De laatste was een opleiding tot leefstijlcoach en de volgende is een mountainbike gidsen opleiding.”