De verhalen van DC-medewerkers

Wiesja Dijkstra – Mediathecaris


Wiesja Dijkstra is werkzaam als mediathecaris bij Drenthe College. Ze beheert de mediatheek van de locatie Cicero in Assen. “Ik werk al 18 jaar voor Drenthe College en heb het nog altijd naar mijn zin. De mediatheek bevat een collectie informatieve boeken, tijdschriften, spelletjes en leesboeken. Daarnaast hebben we een speciaal project genaamd DCLeest! We willen dat alle eerste- en tweedejaars BOL-studenten op school lezen. Niet alleen tijdens de lessen Nederlands, maar ook in hun vrije tijd, zoals na een toets of bij lesuitval.”  

Wat Wiesja het allerleukste vindt aan haar werk, is de variatie en zelfstandigheid die het met zich meebrengt. “In tegenstelling tot werken in een openbare bibliotheek, waar de meeste materialen kant-en-klaar worden aangeleverd, kan ik hier mijn vakkennis op het gebied van bibliotheekwerk in de praktijk brengen.” 

“Het contact met jongeren en docenten zorgt bij mij voor levendigheid en vrolijkheid. Ik geniet ervan mensen te helpen en blij te maken.” - Wiesja

 

 

Mediathecaris past goed bij Wiesja vanwege haar voorliefde voor afwisseling en het managen van het hele proces. “Ik waardeer het dat de mediatheek een zelfstandig onderdeel is van de organisatie en dat ik de touwtjes in handen heb. Mijn opleiding aan de bibliotheek- en documentatieacademie heeft mijn interesse in dit werkgebied al vroeg gewekt en mijn ervaring als vrijwilliger in een openbare bibliotheek bevestigde dat het echt mijn ding is.” 

In haar vrije tijd heeft Wiesja een uniek project: een maisdoolhof dat ze elk jaar tijdens de zomervakantie creëert. “Het is een kunstproject waarin ik een avontuurlijke ervaring biedt voor alle leeftijden. Het doolhof bevat naast het verdwalen ook knutselactiviteiten, raadsels, een geheime uitgang, verkleedpartijen, spelletjes en andere leuke opdrachten. Ik maak alles zelf met hergebruik van materialen. Het doolhof is voor iedereen toegankelijk. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd, waardoor iedereen de mogelijkheid heeft om deel te nemen. Ik geniet van de positiviteit en vrolijkheid die het project met zich meebrengt en ik hoop het nog lang te kunnen blijven doen.” 

Wat Drenthe College voor Wiesja de leukste werkgever maakt, is het feit dat ze hier als mens de ruimte en het vertrouwen krijgt om als professional haar werk te doen. “In vergelijking met mijn vorige werkgever, waar alles van bovenaf werd bepaald, weet Drenthe College hoe ze het beste uit haar medewerkers kunnen halen.”