Welkom!

Tof dat je gekozen hebt voor een opleiding bij Drenthe College. Samen met jou proberen we daar een succes van te maken. Op deze pagina vind je praktische informatie voor eerstejaarsstudenten. Handig voor de start van je studie! Ben je tweede-, derde of vierdejaarsstudent? Dan vind je de informatie op de DC Studentenportal.

Welkom bij DC

 • Natuurlijk wil je graag meer weten over de start van je opleiding. Wanneer word je bijvoorbeeld op locatie verwacht én hoe ziet jouw introductie eruit? Per regio en opleiding hebben we deze informatie verzameld.

  Klik hieronder op de regio waar jij je opleiding gaat volgen:

 • Tijdens je opleiding heb je een loopbaanoriëntatiebegeleider (LOB’er). Wanneer er vragen zijn over leerprocessen, organisatie school, lesuitval, verzuim etc. kun je terecht bij je LOB’er. Ook heb je regelmatig individuele gesprekken over je leerroute, resultaten en persoonlijke ontwikkeling.

  Ouderavond
  In de loop van het schooljaar worden gesprekken gepland tussen jou, je ouder(s)/verzorger(s) en je LOB'er. Je hoort van je LOB'er wanneer deze gesprekken plaatsvinden. 

 • Bij de start van de opleiding krijg je uitleg over het OER, dit is de Onderwijs Examen Regeling. Dit document is te vinden in Magister. Hierin staat alle informatie over de opleiding. Denk hierbij aan de opbouw van het schooljaar, lesprogramma, beroepspraktijkvorming, voortgangseisen en exameneisen. 

  Via de DC Studentenportal kan je inloggen in Magister. Hiervoor heb jij je persoonlijke inloggegevens nodig. Kijk onder Praktische info op deze pagina. 

 • Als school vinden wij het van groot belang om goede vakmensen af te leveren. Daarnaast vinden wij het belangrijk om gezonde werknemers op te leiden. Binnen DC neem je deel aan een sport- en leefstijlprogramma van DC-FIT. Om jou te informeren over dit programma organiseren wij een informatiebijeenkomst van DC-FIT (uitnodiging volgt later). Daarna neem je deel aan een fittest, die speciaal ontwikkeld is voor mbo-studenten. Deze test bestaat uit een aantal fysieke testen en een leefstijltest.

Goed om te weten

 • Kijk op deze pagina voor meer informatie. 

 • Eén van de belangrijkste voorwaarden om de opleiding tot een succes te maken, is aandacht en betrokkenheid bij de leeractiviteiten. Dit zijn de lessen op school en de BPV-activiteiten (stage). Wij stellen de volgende eisen aan
  onderwijsdeelname:

  • Uitgangspunt: Je bent 100% aanwezig bij leeractiviteiten in of buiten de
   school.
  • Je bent op tijd in de les. Regelmatig te laat komen in de les beschouwen we als ongeoorloofd verzuim. Dit geldt ook voor de uitvoering van de BPV.
  • Van ongeoorloofd verzuim is sprake wanneer je bij één of meer leeractiviteiten afwezig bent zonder opgave van reden.
  • Wanneer je leerplichtig bent, is DC wettelijk verplicht om je afwezigheid te melden bij DUO (bij 16 uur verzuim binnen vier weken). Van daaruit wordt de leerplichtambtenaar ingeschakeld bij leerplichtige studenten. 
  • Er kunnen bijzondere (familie-)omstandigheden zijn waarvoor je verlof wilt aanvragen. Dit doe je vooraf bij je LOB’er. Hij of zij oordeelt over jouw verzoek, soms in overleg met de opleidingsmanager van jouw opleiding.
  • Je hebt vakantie in de daarvoor vastgestelde perioden. Vakantie buiten deze periode is in principe niet mogelijk.
  • Iedereen toont respect naar elkaar.
  • De school en het schoolplein zijn rookvrij.
  • Iedereen werkt mee om het gebouw en de omgeving schoon te houden.
  • Het bezitten, gebruiken en onder invloed zijn van alcohol en/of drugs is in en rond de school verboden.
  • Het in bezit hebben van wapens is in en rond de school verboden.
  • Auto’s, brommers en fietsen stal je op de daarvoor bestemde plekken.
  • Het gebruik van mobiele telefoons in de lessen is alleen toegestaan als de docent toestemming geeft.
  • Eten en drinken doen we in de kantine.
  • Het management van Drenthe College is bevoegd om de inhoud van tassen en kluisjes te (laten) controleren.
  • Voor ieders veiligheid kan Drenthe College gebruik maken van cameratoezicht.
  • Het maken van foto- of video-opnames zonder toestemming van de desbetreffende persoon/personen is niet toegestaan.
  • Het niet naleven van deze huisregels heeft consequenties waarbij je wordt doorverwezen naar het management van Drenthe College.
 • Je vindt het vakantierooster voor schooljaar 2021-2022 hierContact

Heb je vragen/opmerkingen of kun je de juiste informatie niet vinden? Ook tijdens de zomervakantie kun je ons bereiken en staan we graag voor je klaar!

Van 26 juli t/m 27 augustus hebben wij aangepaste openingstijden. Ons infoteam is op maandag t/m donderdag van 08.30 tot 16.00 uur bereikbaar.  
Praktische informatie

 • Om gebruik te kunnen maken van de DC Studentenportal heb je inloggegevens nodig. Via jouw privémail (mailadres waarmee jij je hebt aangemeld voor een opleiding) ontvang je in juli een welkomstmail met inlognaam. Vervolgens kan je via onze Wachtwoordportal een wachtwoord aanmaken. In de welkomstmail staat hierover meer informatie. 

  Bekijk hier de video met uitleg.

  Heb je de welkomstmail met inlognaam niet ontvangen? Neem contact met ons op via 0800 88 12345.

  Studentenmailadres
  Op de Studentenportal vind je naast veel informatie ook je studentenmailbox. E-mails vanuit Drenthe College worden altijd naar jouw studentenmailadres gestuurd (met uitzondering van de welkomstmail). 

  Bekijk hier de video voor meer informatie.

  Magister
  Wij werken met het studentenadministratiesysteem Magister. Hierin vind je bijvoorbeeld je rooster, aan- en afwezigheidsregistratie en cijfers. Vanaf de startdatum van je opleiding kan je hier inloggen met je inloggegevens. Bekijk hier de video over hoe het precies werkt. 

 • Ben jij je wachtwoord vergeten óf wil je een nieuw wachtwoord aanmaken? Op de Wachtwoordportal vind je alle opties om een wachtwoord te wijzigen of te herstellen. Bekijk deze video voor meer informatie.

 • Met Office 365 kan je altijd en overal online werken. Je hebt toegang tot je mail (Outlook Webmail) en bestanden (Onedrive). Als student van Drenthe College kun je Office 365 gratis downloaden:

  1. Ga naar www.office.com.
  2. Log in met met je studentgegevens.
  3. Klik op Office apps installeren.

 • Kluisje huren? Dat regel je makkelijk op school bij de receptie. Voorwaarde is dat je een toestemmingsverklaring tekent waardoor DC het kluisje kan controleren op wapens en/of verboden middelen. 

  De kluishuur is € 17,50 per jaar en je betaalt eenmalig €5,- borg voor het kluispasje. Studeren op het mbo

 • BOL
  Ga je voltijd studeren en ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder? Dan betaal je wettelijk lesgeld aan DUO. Naast het lesgeld zijn er ook kosten voor bijvoorbeeld persoonlijke schoolspullen, boeken en licenties. Kijk op de site van DUO voor de actuele studiekosten.

  BBL
  Ga je deeltijd studeren en ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder? Dan betaal je cursusgeld aan Drenthe College. De hoogte van dit bedrag verschilt per opleiding. Kijk op de site van de Rijksoverheid voor de actuele cursuskosten.

  Korting
  Let op: Iedereen die in het studiejaar 2021-2022 studeert, krijgt een korting van 50 procent op het college-, cursus- of lesgeld. De overheid heeft dat besloten vanuit het Nationaal Programma Onderwijs om studenten financiële ademruimte te geven in deze moeilijke coronatijd. Lees hier wat dit voor jou betekent. 

  Bekijk in deze video de MBO studentenfonds informatie voor studenten jonger dan 18 jaar. 

   

 • Per 1 augustus bestel je via de DC Studentenportal bestel je jouw studieboeken en digitale lesmateriaal bij de MBO Webshop.

  1. Log in op portal.drenthecollege.nl.
  2. Ga naar de tegel 'Boeken bestellen MBO Webshop'. Je komt direct in de MBO Webshop. Hier vind je jouw boekenlijst en leermiddelen. Of bekijk hier de leermiddelenlijst van jouw opleiding. Studenten sprinthavo of sprintvwo bestellen hun boeken via van Dijk.


  Meer informatie

  Bekijk deze video en ontdek hoe het precies werkt. Heb je alle informatie liever op papier? Klik dan hier.

  Levering
  Na betaling zijn jouw digitale leermiddelen direct beschikbaar op de DC Studentenportal. Let op! Activeer je licenties pas wanneer je ze nodig hebt in de les. Dit in verband met de looptijd. Je studieboeken ontvang je per pakketpost thuis. We houden je op de hoogte over de levering. Artikelen van school worden door school zelf uitgeleverd.

  Contact
  Hulp nodig met het bestellen van boeken bij MBO Webshop? Neem op werkdagen contact op met de MBO Webshop.

 • Vanaf 18 jaar heb je als je een mbo-opleiding volgt recht op studiefinanciering. Dit gaat in vanaf het eerste kwartaal na je verjaardag waarop je 18 wordt. Meer informatie over lesgeld en cursusgeld en de hoogte van de bedragen is te vinden op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

 • De OV-chipkaart is het betaalmiddel voor het openbaar vervoer in Nederland. De chipkaart is geldig in trein, bus, tram en metro. Je kunt een studentenreisproduct krijgen als je een voltijd (BOL) mbo-opleiding doet, ook als je nog geen 18 jaar bent. We raden je aan om een ov-chipkaart voor doordeweeks aan te schaffen. Je hebt deze soms nodig voor het bereiken van je BPV-adres. Meer informatie hierover vind je op OV-chipkaart.nl.

 • Check It is een online portaal waar je als student van Drenthe College informatie vindt over verschillende zaken die (kunnen) spelen in jouw leven. Denk aan je zorgverzekering of zaken die veranderen wanneer je 18 wordt. Ook bij vragen en/of problemen in je privéleven en studie kun je terecht op Check It.

 • Als student van Drenthe Collega kan je gebruik maken van de studentenkortingsapp Knaek. De app geeft je exclusieve kortingen bij lokale, nationale en online winkels. Meer informatie lees je hier