Leidinggevende Keuken

  • Niveau 4
  • 3 jaar
  • Meppel | Emmen

Alleskunner in de keuken en leiding geven aan je medewerkers? Kies voor de opleiding Leidinggevende Keuken!


Lees meer

Leidinggevende Keuken

  • Niveau 4
  • 3 jaar
  • Meppel | Emmen

Alleskunner in de keuken en leiding geven aan je medewerkers? Kies voor de opleiding Leidinggevende Keuken!


Lees meer

Kies je leerweg en regio

Alles over deze opleiding

  • Introductie

    Alleskunner in de keuken en leiding geven aan je medewerkers? Kies voor de opleiding Leidinggevende Keuken!

  • Meer weten? Lees hieronder meer over de opleiding.

  • In het kort

    Als Leidinggevende Keuken werk je in de keuken met het bereiden van gerechten en geef je leiding aan jouw team. Je zorgt ervoor dat jouw plannen worden uitgevoerd. Je organiseert de taken en dat iedereen die goed uitvoert. Je bent verantwoordelijk voor de financiën, het inkopen van producten en de voorraad. Ook zorg je voor het maken van de menukaarten en de planningen. Je let op de hygiëne en dat elk gerecht er smakelijk uitziet! 

    Is de opleiding Leidinggevende Keuken iets voor jou?

    • Je wilt leren leidinggeven en verantwoordelijkheid dragen 
    • Je kan goed samenwerken en communiceren 
    • Je wilt werken in een keuken 
    • Je kan goed tegen stress 

    Over de opleiding

    Tijdens de opleiding Leidinggevende Keuken leer je alles over hoe je leidinggeeft aan je team en in de keuken. Je leert ook over de voorbereidingen en over de snij- en kooktechnieken. Ook leer je hoe je de keuken hygiënisch houdt. Zo kom je te weten hoe je een keuken draaiende houdt!  

    De eerste twee jaar is een BOL-opleiding waarin je stageloopt. Het laatste jaar is een BBL-opleiding waar je aan het werk gaat in een goedgekeurd leerbedrijf. Zo leer je veel in de praktijk.  

    • Vakken en keuzedelen

      Deze vakken krijg je:

      • Koken en hygiëne 
      • Leidinggeven 
      • Keuken inrichten en organiseren
      • Warenkennis
      • Sociale hygiëne 
      • Gastronomie 
      • Kostprijs- en inkoopberekening
      • Financieel management 
      • Marketing en communicatie 
      • Nederlands, Engels
      • Rekenen
      • Loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB)
      • Burgerschap


      Met keuzedelen kan je verbreden en verdiepen. Bijvoorbeeld:

      • Ondernemend gedrag N3-4
      • Doorstroom hbo
      • ARBO 3-4
      • Eetcultuur en wensen
      • Gastvrije kok
      • Bierkennis
      • Vegan keuken
      • Regionale producten
      • Aziatische keuken

    • Stage

      Bij de Beroepsopleidende Leerweg (BOL) ga je naar school en doe je praktijkervaring op tijdens je stage. Stage wordt ook beroepspraktijkvorming genoemd. Je loopt stage bij een goedgekeurd leerbedrijf. Deze vind je op stagemarkt.nl.

      Bij de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL) combineer je werken en leren. Om een BBL-opleiding te volgen ben je 16 jaar of ouder. Je werkt bij een goedgekeurd leerbedrijf. Daar werk je minimaal 18-20 uur per week. Daarnaast ga je één of meer dagdelen per week naar school. Je gaat zelf op zoek naar een baan. Deze vind je op leerbanenmarkt.nl.

      Let op: de opleiding is een combinatie tussen BOL en BBL. Het eerste studiejaar is BOL en het tweede en derde studiejaar volg je als BBL.

      Bij de Beroepsopleidende Leerweg (BOL) ga je naar school en doe je praktijkervaring op tijdens je stage. Stage wordt ook beroepspraktijkvorming genoemd. Je loopt stage bij een goedgekeurd leerbedrijf. Deze vind je op stagemarkt.nl.

      Bij de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL) combineer je werken en leren. Om een BBL-opleiding te volgen ben je 16 jaar of ouder. Je werkt bij een goedgekeurd leerbedrijf. Daar werk je minimaal 18-20 uur per week. Daarnaast ga je één of meer dagdelen per week naar school. Je gaat zelf op zoek naar een baan. Deze vind je op leerbanenmarkt.nl.

      Let op: de opleiding is een combinatie tussen BOL en BBL. Het eerste studiejaar is BOL en het tweede en derde studiejaar volg je als BBL.

      1e jaar (BOL): in de tweede periode loop je 1 dag per week stage op de vrijdag. 2e jaar (BOL): in de derde en vierde periode loop je 2 dagen per week stage op donderdag en vrijdag. 3e jaar (BBL): je werkt het hele jaar 20 tot 32 uur in de week bij een goedgekeurd leerbedrijf.  

    • Onze begeleiding

      Persoonlijke aandacht vinden wij belangrijk. Tijdens je opleiding krijg je een loopbaanoriëntatiebegeleider (LOB’er). Deze begeleidt je bij je studievoortgang en ontwikkeling. Je kunt altijd terecht bij jouw LOB’er. 
       
      Misschien heb je daarnaast ook behoefte aan extra begeleiding. Drenthe College kent veel professionals binnen en buiten de school. Zij hebben veel ervaring met het begeleiden van bijvoorbeeld financiële, persoonlijke of gezondheidsproblemen. Ook kunnen zij helpen met een bepaalde vorm van Passend Onderwijs. Je staat er nooit alleen voor!

    • Versnellen of intensiveren

      Het is mogelijk om jezelf uit te dagen en zo meer uit je diploma te halen. Door bijvoorbeeld te versnellen. Dit overleg je met jouw loopbaanoriëntatiebegeleider (LOB’er). Het hangt af van jouw ervaring en inzet.  
       
      Bij Drenthe College kun je extra activiteiten doen naast je opleiding. Dit heet DC Plus. Er zijn ook verschillende excellentie-trajecten. Zo kan je jezelf verder ontwikkelen. Dit zijn bijvoorbeeld Skills, Topacademie en stagelopen in het buitenland.

    • Leslocaties

    • Aan het werk

      Als Leidinggevende Keuken kan je aan het werk in bijvoorbeeld de keuken van een hotel, restaurant, of vergader-/congrescentrum.

    • Verder studeren

      Je kan doorstuderen tot Gespecialiseerd Kok (niveau 4) of aan het hbo, bijvoorbeeld Hogere Hotelschool Emmen (NHL Stenden) of PTH docentenopleiding consumptieve technieken.

    • Toelatingseisen

      Je kan de opleiding volgen als je één van deze documenten/bewijzen hebt:

      • Vmbo -diploma kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg.
      • Havo met overgangsbewijs naar leerjaar 4.
      • Mbo-diploma niveau 2 of 3 of vergelijkbaar diploma.
      • Specialist: diploma niveau 3 of 4 voor eenzelfde beroep of beroepencategorie.

    • Lesgeld

      Ga je voltijd studeren? Dan betaal je wettelijk lesgeld aan DUO. Kijk op de site van DUO voor de actuele studiekosten. Naast het lesgeld zijn er ook kosten voor bijvoorbeeld persoonlijke schoolspullen, boeken en licenties.

    • Boeken en overige kosten

       

      Leerjaar 1: boeken €325, kleding €240 (Je moet zelf werkschoenen kopen).

      Het kan zijn dat tijdens de opleiding er nog leermiddelen moeten worden gekocht. 

      Boeken ongeveer €850

      Benodigdheden: Messenset, kokskleding en laptop.

    Nieuws en Verhalen

    Horeca en Facilitair

     

    Handel en Ondernemen

     

    Handel en Ondernemen 2

    Over Horeca Catering Manager 

    “De Topacademie is een plek waar je jezelf kunt ontwikkelen en wat je leert kun je meteen toepassen in je schoolopdrachten.” - Nils

    Over Manager/Ondernemer Horeca

    “Ik kijk uit naar mijn stage en alle andere activiteiten die mij nog te wachten staan.” - Alicia

    Over Facilitair Leidinggevende

    “Student zijn op DC bevalt goed! De communicatie is prima en de sfeer op school is altijd goed! .” - Sjors

    Over Manager/Ondernemer Horeca

    “Bij deze opleiding kan ik mezelf zijn. Je krijgt veel vrijheid om de dingen te doen op je eigen manier, zolang je het maar doet.” - Rowen

    De opleiding in beeld

    Kok roert in de pan en snijdt komkommer
    Koks met plezier in de keuken
    Kok snijdt komkommer en kijkt in camera
    Kok roert in de pan en kijkt in camera
    Detailfoto van bord met salade
    Detailfoto taco's
    Kok bereidt taco's
    Taco's en salade op een bord
    Kok bij keukenmachine
    Kok in de keuken
    Kok kijkt de camera in
    Detailfoto kok bezig met bereiden eten
    Kok bakt ei
    Kok met pepermolen
    Koks lachen naar de camera
    Kok legt eten op bord
    kok legt eten uit pan op bord
    Kok en docent in de keuken
    Kok kijkt lachend in de camera
    Kok haalt eten uit de oven
    Kok met ovenschaal bij de oven
    Kok is vlees aan het braden
    Kok bij green egg
    Kok haalt vlees uit de green egg
    close up kok bij green egg
    Kok roert door pan
    Kok bij pan kijkt camera in
    Twee koks kijken lachend de pan in
    Koks krijgen instructie van docent
    Drie koks krijgen les van docent
    Koks krijgen instructie over snijden vlees

    Word jij Leidinggevende Keuken?

    Kom kennismaken!

    04 okt

    Ga je mee op Expeditie Studiekeuze?

    05 okt

    Ga je mee op Expeditie Studiekeuze?

    17 okt

    Kennismaken met de mbo-scholen in het Noorden.

    13 nov

    Kom sfeer proeven bij Drenthe College!

    25 nov

    Kom sfeer proeven en ervaar het studentenleven op DC!

    09 dec

    Kom sfeer proeven en ervaar het studentenleven op DC!

    13 jan

    Kom sfeer proeven en ervaar het studentenleven op DC!

    22 jan

    Kom sfeer proeven bij Drenthe College!

    27 jan

    Kom sfeer proeven en ervaar het studentenleven op DC!

    24 feb

    Kom sfeer proeven en ervaar het studentenleven op DC!

    05 mrt

    Kom sfeer proeven bij Drenthe College!

    17 mrt

    Kom sfeer proeven en ervaar het studentenleven op DC!

    07 apr

    Kom sfeer proeven en ervaar het studentenleven op DC!

    18 jun

    Op zoek naar een geschikte mbo-opleiding? Laat je informeren door onze docenten en studenten!

    25 jun

    Op deze Open Dag kan jij al je vragen stellen over Sprinthavo en Sprintvwo!

    Meer mogelijkheden voor jou...

    Kok

    Niveau 2 | Emmen | Assen | Meppel | BBL | BOL

    Gastheer/Gastvrouw

    Niveau 2 | Emmen | Assen | Meppel | BBL | BOL

    De wereld vanHandel & Ondernemen

    Zelfstandig Werkend Gastheer/Gastvrouw

    Niveau 3 | Emmen | Assen | Meppel | BBL | BOL

    Horeca Catering Manager

    Niveau 4 | Emmen | BOL