Kies je leerweg en regio

Niveau
Niveau 3
Duur
3 jaar
Regio
Meppel | Assen | Emmen

Met jouw kookkunsten laat jij je gasten genieten!

Met jouw kookkunsten zorg jij voor een verrassende en smakelijke lunch, diner of tussendoortje. Jij bent te vinden in bijvoorbeeld de keuken van een restaurant, hotel of eetcafé.

Let op: de opleiding is een combinatie tussen BOL en BBL. Het eerste studiejaar is BOL en het tweede en derde studiejaar volg je als BBL.


Dit ben jij:

  • Je denkt mee over het verbeteren van de menukaart, de organisatie en de kosten.
  • Met collega’s bespreek je de menu's, verdeel je de taken, bereid je voor, kook en proef je gerechten.
  • Jij zorgt dat er voldoende voorraad is en dat gerechten op het juiste moment klaar zijn.

 

Door de Keuzegids mbo 2021 verkozen tot topopleiding én beste koksopleiding van Nederland!

De opleiding

Een groot deel van de opleiding breng je door in een keuken: in school of op je stageplek. Je leert veel over koken en alles wat daar mee te maken heeft. Meer weten? Lees hieronder verder.

    • Koken en hygiëne 
    • Keuken inrichten en organiseren
    • Warenkennis
    • Hygiëne 
    • Gastronomie 
    • Kostprijs- en inkoopberekening
    • Nederlands
    • Engels
    • Rekenen
    • Loopbaanoriëntatie
    • Burgerschap


    Keuzedelen:

    • Ondernemend gedrag
    • Wijnkennis
    • Eetcultuur en wensen
    • Arbo

  • Bij de Beroepsopleidende Leerweg (BOL) ga je naar school en doe je praktijkervaring op tijdens je stage. Stage wordt ook wel beroepspraktijkvorming genoemd. Je loopt stage bij een erkend leerbedrijf. Erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl.

    Bij de Beroepsopleidende Leerweg (BOL) ga je naar school en doe je praktijkervaring op tijdens je stage. Stage wordt ook wel beroepspraktijkvorming genoemd. Je loopt stage bij een erkend leerbedrijf. Erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl.

    Bij de Beroepsopleidende Leerweg (BOL) ga je naar school en doe je praktijkervaring op tijdens je stage. Stage wordt ook wel beroepspraktijkvorming genoemd. Je loopt stage bij een erkend leerbedrijf. Erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl.

  • Persoonlijke aandacht vinden wij belangrijk. Tijdens je opleiding krijg je een loopbaanoriëntatiebegeleider (LOB’er) die je begeleidt bij je studievoortgang en ontwikkeling. Je kunt altijd terecht bij jouw LOB’er.

    Misschien heb je daarnaast ook behoefte aan aanvullende begeleiding. Drenthe College heeft een uitgebreid netwerk van professionals binnen en buiten de school. Zij hebben veel ervaring met het begeleiden van hulpvragen op allerlei vlakken. Denk bijvoorbeeld aan financiële, persoonlijke of gezondheidsproblemen of een bepaalde vorm van Passend Onderwijs. Je staat er nooit alleen voor!

  • Het is mogelijk om jouw opleiding te versnellen of intensiveren. Dit hangt af van jouw ervaring en inzet. Dit doe je in overleg met jouw loopbaanoriëntatiebegeleider (LOB’er).

    DC plus is de verzamelnaam voor alle extra activiteiten die je bij Drenthe College kunt doen naast je opleiding. Zoek je meer uitdaging of wil je jezelf ontwikkelen? Dan zijn er diverse excellentie-trajecten. Denk bijvoorbeeld aan Skills, Topacademie en stagelopen in het buitenland.

Gave projecten, stages en meer

Uit de praktijk

Keuzegids mbo

2021
Nr. 1

Onze koksopleidingen zijn verkozen tot Beste opleiding van Nederland en Topopleiding.

Zelfstandig Werkend Kok: Jorn over werken en leren

Bibi winnaar Drentse kei

Na de opleiding

Je hebt je diploma op zak! Ga je aan de slag in jouw vakgebied of studeer je door? Check hieronder jouw mogelijkheden.

  • Je kan aan de slag als zelfstandig werkend kok in een restaurant, hotel of café. 

  • Je kan verder studeren aan een niveau 4 opleiding, zoals Gespecialiseerd Restaurant Kok en Leidinggevende Keuken. 

Ik wil het gasten graag naar hun zin maken.

Praktische zaken

Lees hier alles wat je moet weten over de praktische zaken van de opleiding.

De opleiding in beeld

Studenten benefietdiner bereiden nagerecht
Breng een groot deel door in de keuken!
Close-up voorgerecht
Stel je eigen menu samen
Studenten bereiden gerechten voor benefietdiner
Werken in de praktijk
Close-up nagerecht
Vergroot je kennis over ingrediënten
Studente koksopleiding leest recept in keuken
Leer alles over de keuken
Portret horeca student in keuken
In welke keuken werk jij?
Close-up dranken in de keuken
Voorbereiden, koken en proeven
Leidinggevende helpt horeca student in keuken
Leer welke gereedschappen je moet gebruiken

Word jij Zelfstandig Werkend Kok?

Kom kennismaken!

01 okt

Tijdens dit studiekeuze-event doe je inspiratie op voor jouw toekomst!

02 okt

Tijdens dit studiekeuze-event doe je inspiratie op voor jouw toekomst!

18 okt

Herfstvakantie, even ontspannen!

26 okt

Tijdens deze webinar kom je alles te weten over studeren op het mbo, Drenthe College en ons opleidingsaanbod.

27 okt

Tijdens deze webinar kom je alles te weten over studeren op het mbo, Drenthe College en ons opleidingsaanbod.

10 nov

Kom langs tijdens het Open Huis en ontdek jouw mogelijkheden bij DC!

11 nov

Kom langs tijdens het Open Huis en ontdek jouw mogelijkheden bij DC!

29 nov

Wil je weten of de door jou gekozen vervolgopleiding wel de juiste is? Kom een dag(deel) meelopen!

13 dec

In gesprek met een docent of studieadviseur. Stel al jouw vragen of doe een beroepskeuzetest!

13 dec

Wil je weten of de door jou gekozen vervolgopleiding wel de juiste is? Kom een dag(deel) meelopen!

17 jan

Wil je weten of de door jou gekozen vervolgopleiding wel de juiste is? Kom een dag(deel) meelopen!

26 jan

Kom langs tijdens het Open Huis en ervaar jouw mogelijkheden bij DC!

27 jan

Kom langs tijdens het Open Huis en ervaar jouw mogelijkheden bij DC!

31 jan

Wil je weten of de door jou gekozen vervolgopleiding wel de juiste is? Kom een dag(deel) meelopen!

07 mrt

Wil je weten of de door jou gekozen vervolgopleiding wel de juiste is? Kom een dag(deel) meelopen!

09 mrt

Kom langs tijdens het Open Huis en kies DC!

10 mrt

Kom langs tijdens het Open Huis en kies DC!

21 mrt

Wil je weten of de door jou gekozen vervolgopleiding wel de juiste is? Kom een dag(deel) meelopen!

01 apr

1 april is een belangrijke datum. Meld je vóór die datum aan, dan ben je er zeker van dat je in aanmerking komt voor de opleiding van jouw eerste keuze.

13 jun

In gesprek met een docent of studieadviseur. Stel al jouw vragen of doe een beroepskeuzetest!

Meer mogelijkheden voor jou...

Kok

Niveau 2 | Emmen | Assen | Meppel | BBL | BOL

Gastheer/Gastvrouw

Niveau 2 | Emmen | Assen | Meppel | BBL | BOL

Klik

De wereld vanHoreca & Facilitair

Zelfstandig Werkend Gastheer/Gastvrouw

Niveau 3 | Emmen | Assen | Meppel | BBL | BOL

Horeca Catering Manager

Niveau 4 | Emmen | Meppel | BOL