Kies je leerweg en regio

Niveau
Niveau 3
Duur
3 jaar
Regio
Meppel | Assen | Emmen

Zelfstandig Werkend Kok

Met jouw kookkunsten zorg jij voor een verrassende en smakelijke lunch, diner of tussendoortje. Jij bent te vinden in bijvoorbeeld de keuken van een restaurant, hotel of eetcafé.

Let op: de opleiding is een combinatie tussen BOL en BBL. Het eerste studiejaar is BOL en het tweede en derde studiejaar volg je als BBL.


Dit ben jij:

  • Je denkt mee over het verbeteren van de menukaart, de organisatie en de kosten.
  • Met collega’s bespreek je de menu's, verdeel je de taken, bereid je voor, kook en proef je gerechten.
  • Jij zorgt dat er voldoende voorraad is en dat gerechten op het juiste moment klaar zijn.

 

Door de Keuzegids mbo 2022 verkozen tot topopleiding én beste koksopleiding van Nederland!

DC helpt je kiezen!

Een mbo-opleiding kiezen is een hele stap. We helpen je graag bij het vinden van een opleiding die bij je past. Kom in contact met onze studenten, bekijk onze opleidingswerelden, doe de beroepskeuzetest of plan een gesprek voor studiekeuzeadvies.

Klik hier voor meer info

De opleiding Zelfstandig Werkend Kok

Een groot deel van de opleiding breng je door in een keuken: in school of op je stageplek. Je leert veel over koken en alles wat daar mee te maken heeft. Meer weten? Lees hieronder verder.

    • Koken en hygiëne 
    • Keuken inrichten en organiseren
    • Warenkennis
    • Hygiëne 
    • Gastronomie 
    • Kostprijs- en inkoopberekening
    • Nederlands
    • Engels
    • Rekenen
    • Loopbaanoriëntatie
    • Burgerschap


    Keuzedelen:

    • Ondernemend gedrag
    • Wijnkennis
    • Eetcultuur en wensen
    • Arbo

  • Bij de Beroepsopleidende Leerweg (BOL) ga je naar school en doe je praktijkervaring op tijdens je stage. Stage wordt ook wel beroepspraktijkvorming genoemd. Je loopt stage bij een erkend leerbedrijf. Erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl.

    Bij de Beroepsopleidende Leerweg (BOL) ga je naar school en doe je praktijkervaring op tijdens je stage. Stage wordt ook wel beroepspraktijkvorming genoemd. Je loopt stage bij een erkend leerbedrijf. Erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl.

    Bij de Beroepsopleidende Leerweg (BOL) ga je naar school en doe je praktijkervaring op tijdens je stage. Stage wordt ook wel beroepspraktijkvorming genoemd. Je loopt stage bij een erkend leerbedrijf. Erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl.

  • Persoonlijke aandacht vinden wij belangrijk. Tijdens je opleiding krijg je een loopbaanoriëntatiebegeleider (LOB’er) die je begeleidt bij je studievoortgang en ontwikkeling. Je kunt altijd terecht bij jouw LOB’er.

    Misschien heb je daarnaast ook behoefte aan aanvullende begeleiding. Drenthe College heeft een uitgebreid netwerk van professionals binnen en buiten de school. Zij hebben veel ervaring met het begeleiden van hulpvragen op allerlei vlakken. Denk bijvoorbeeld aan financiële, persoonlijke of gezondheidsproblemen of een bepaalde vorm van Passend Onderwijs. Je staat er nooit alleen voor!

  • Het is mogelijk om jouw opleiding te versnellen of intensiveren. Dit hangt af van jouw ervaring en inzet. Dit doe je in overleg met jouw loopbaanoriëntatiebegeleider (LOB’er).

    DC plus is de verzamelnaam voor alle extra activiteiten die je bij Drenthe College kunt doen naast je opleiding. Zoek je meer uitdaging of wil je jezelf ontwikkelen? Dan zijn er diverse excellentie-trajecten. Denk bijvoorbeeld aan Skills, Topacademie en stagelopen in het buitenland.

Nieuws en Verhalen

Keuzegids mbo

2022
Nr. 1

Onze koksopleidingen zijn verkozen tot Beste opleiding van Nederland en Topopleiding.

Zelfstandig Werkend Kok: Jorn over werken en leren

Zelfstandig Werkend Gastheer/Gastvrouw: Mellanie over werken en leren

Sjors over Gastheer/Gastvrouw

Merel over Horeca Catering Manager

Na de opleiding

Je hebt je diploma op zak! Ga je aan de slag in jouw vakgebied of studeer je door? Check hieronder jouw mogelijkheden.

  • Je kan aan de slag als zelfstandig werkend kok in een restaurant, hotel of café. 

  • Je kan verder studeren aan een niveau 4 opleiding, zoals Gespecialiseerd Restaurant Kok en Leidinggevende Keuken. 

Ik wil het gasten graag naar hun zin maken.

Praktische zaken

Lees hier alles wat je moet weten over de praktische zaken van de opleiding.

De opleiding in beeld

Kok roert in de pan en snijdt komkommer
Koks met plezier in de keuken
Kok snijdt komkommer en kijkt in camera
Kok roert in de pan en kijkt in camera
Detailfoto van bord met salade
Detailfoto taco's
Kok bereidt taco's
Taco's en salade op een bord
Kok bij keukenmachine
Kok in de keuken
Kok kijkt de camera in
Detailfoto kok bezig met bereiden eten
Kok bakt ei
Kok met pepermolen
Koks lachen naar de camera
Kok legt eten op bord
kok legt eten uit pan op bord
Kok en docent in de keuken
Kok kijkt lachend in de camera
Kok haalt eten uit de oven
Kok met ovenschaal bij de oven
Kok is vlees aan het braden
Kok bij green egg
Kok haalt vlees uit de green egg
close up kok bij green egg
Kok roert door pan
Kok bij pan kijkt camera in
Twee koks kijken lachend de pan in
Koks krijgen instructie van docent
Drie koks krijgen les van docent
Koks krijgen instructie over snijden vlees

Word jij Zelfstandig Werkend Kok?

Kom kennismaken!

07 okt

Ga mee op expeditie studiekeuze!

08 okt

Alles over studiekeuze op mbo, hbo en wo!

02 nov

Kom sfeer proeven op onze locaties en laat je informeren door onze docenten en studenten.

25 jan
15 mrt
Meer mogelijkheden voor jou...

Kok

Niveau 2 | Emmen | Assen | Meppel | BBL | BOL

Gastheer/Gastvrouw

Niveau 2 | Emmen | Assen | Meppel | BBL | BOL

De wereld vanHoreca & Facilitair

Zelfstandig Werkend Gastheer/Gastvrouw

Niveau 3 | Emmen | Assen | Meppel | BBL | BOL

Horeca Catering Manager

Niveau 4 | Emmen | Meppel | BOL