Werken als leidinggevende in de horeca? Kies dan voor de opleiding Horeca Catering Manager!
Lees meerKies je leerweg en regio
Het beroep
Als horeca catering manager ben je breed inzetbaar en zorg je ervoor dat jouw gasten het naar hun zin hebben. Je geeft leiding aan je team en je houdt het overzicht over een afdeling van een hotel, restaurant of instelling. Je weet veel van verschillende gerechten en dranken. Je organiseert evenementen en zorgt ervoor dat alles soepel verloopt.
Alles over deze opleiding
In het kort
Bij de opleiding Horeca Catering Manager kies je eerst tussen de richting Kok of Gastheer/Gastvrouw (niveau 2). Daarna volg je de opleiding Facilitaire Leidinggevende (niveau 4). Zo krijg je alle kennis voor het afwisselende werk in de horeca, van leidinggeven tot bezig zijn met de gerechten. Je krijgt na deze opleiding ook twee diploma’s. Je leert veel in de praktijk zodat je precies weet hoe je jouw gasten een fijne ervaring kan geven.
Stage
Bij de Beroepsopleidende Leerweg (BOL) ga je naar school en doe je praktijkervaring op tijdens je stage. Stage wordt ook beroepspraktijkvorming genoemd. Je loopt stage bij een goedgekeurd leerbedrijf. Deze vind je op stagemarkt.nl.
Onze begeleiding
Persoonlijke aandacht vinden wij belangrijk. Tijdens je opleiding krijg je een loopbaanoriëntatiebegeleider (LOB’er) die jou begeleidt bij je studievoortgang en ontwikkeling. Je kunt altijd terecht bij jouw LOB’er.
Misschien heb je ook behoefte aan extra begeleiding. Wij werken met professionals binnen en buiten de school. Zij hebben ervaring met begeleiding bij bijvoorbeeld financiële, persoonlijke of gezondheidsproblemen. Ook bieden ze hulp bij Passend Onderwijs.
Haal meer uit je opleiding
Het is mogelijk om jezelf uit te dagen en zo meer uit je diploma te halen. Door bijvoorbeeld te versnellen. Dit overleg je met jouw loopbaanoriëntatiebegeleider (LOB’er). Het hangt af van jouw ervaring en inzet.
Bij Drenthe College kun je extra activiteiten doen naast je opleiding. Dit heet DC Plus. Er zijn ook verschillende excellentie-trajecten. Zo kan je jezelf verder ontwikkelen. Dit zijn bijvoorbeeld Skills, Topacademie en stagelopen in het buitenland.
Vakken en keuzedelen
Deze vakken krijg je:
- Leidinggeven
- Evenementenorganisatie
- Waren-/drankenkennis
- Gastronomie
- Hygiëne
- Sociale hygiëne
- Gebouwenservice
- Veiligheid logistiek
- Algemeen financieel management
- Rekenen
- Nederlands, Engels, Duits
- Burgerschap
Hiernaast kan je ook uit keuzedelen kiezen. Zo kan je verbreden en verdiepen.
Na de opleiding
Aan het werk
Als horeca catering manager kan je aan het werk in bijvoorbeeld een hotel, (grand) café, restaurant, evenementenorganisatie of recreatiepark. Je kunt ook een eigen (horeca)zaak beginnen.
Verder studeren
Je kan doorstuderen aan het hbo.
Praktisch
-
Toelating
Je kan de opleiding volgen als je één van deze documenten/bewijzen hebt:
- Vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg.
- Havo met overgangsbewijs naar leerjaar 4.
- Mbo-diploma niveau 2 of 3 of vergelijkbaar diploma.
- Specialist diploma niveau 3 of 4 voor eenzelfde beroep of beroepencategorie.
-
Lesgeld
Ga je voltijd studeren? Dan betaal je wettelijk lesgeld aan DUO. Kijk op de site van DUO voor de actuele studiekosten.
Naast het lesgeld zijn er ook kosten voor bijvoorbeeld persoonlijke schoolspullen, boeken en licenties.
-
Boeken en overige kosten
Leerjaar 1: Boeken €440
Kleding Horeca Catering Manager + Kok: €160
Kleding Horeca Catering Manager + Gastheer/Gastvrouw: €310
(Je moet zelf schoenen met een stalen neus kopen).
Het kan zijn dat tijdens de opleiding er nog leermiddelen moeten worden gekocht.
-
Leslocaties
- Emmen Van Schaikweg 94
-
Heb je nog vragen?

Past deze opleiding bij jou? Duimpje omhoog!
- Je vindt gastvrijheid belangrijk
- Je wilt leren leidinggeven
- Je kan goed samenwerken en communiceren
- Je houdt van afwisseling

Nieuws en Verhalen
Horeca en Facilitair
Over
"De Topacademie is een plek waar je jezelf kunt ontwikkelen en wat je leert kun je meteen toepassen in je schoolopdrachten." - Nils
Over Manager/Ondernemer Horeca
""Ik kijk uit naar mijn stage en alle andere activiteiten die mij nog te wachten staan."" - Alicia
Word jij Horeca Catering Manager?
Kom kennismaken!
Op deze Open Dag kan jij al je vragen stellen over Sprinthavo en Sprintvwo!