Met dit onderzoek gaan we na of je het niveau aan kunt, of je de stof beheerst die je al moet kennen en of je de capaciteiten en vaardigheden hebt die voor deze opleiding vereist zijn. De inhoud van het onderzoek hangt af van de opleiding die je wilt gaan doen. Verder wordt gekeken naar je opgebouwde levens- en werkervaring. Het onderzoek bestaat uit twee fasen: een oriëntatiefase en een onderzoeksfase.
1.1. De oriëntatiefase
Tijdens de oriëntatiefase wordt onderzocht of het voor jou zinvol is om aan het vervolgonderzoek deel te nemen. Als de conclusie is dat je kans maakt op een vrijstelling van de wettelijke vooropleidingseis mag je deelnemen aan dat vervolgonderzoek. Hieronder schetsen we kort het verloop van de oriëntatiefase.
- Schriftelijk informatie
Na aanmelding ontvang je schriftelijk nadere informatie over het verloop van het onderzoek.
- Startgesprek
Kort na de aanmelding word je uitgenodigd voor een startgesprek bij het ‘Startpunt voor bijzondere toelating’. Tijdens dat startgesprek word je verder geïnformeerd over het onderzoek. We bespreken je onderwijsloopbaan tot nu toe. Ook maken we concrete afspraken over het samenstellen en inleveren van een persoonlijke map met bewijsstukken die aantonen dat je geschikt bent voor de opleiding van jouw keuze. Die persoonlijke map met bewijsstukken noemen we het toelatingsportfolio. Onder andere moet je daar je motivatie voor de opleiding en aanbevelingsbrieven, van bijvoorbeeld je vorige school of huidige werkgever, in opnemen. Dit in te vullen motivatieformulier en een aanbevelingsbrief ontvang je tegelijk met de nadere informatie over het verloop van het onderzoek.
Inleveren toelatingsportfolio
Tijdens het startgesprek wordt afgesproken op welk moment jij het toelatingsportfolio moet inleveren.
- Wel of niet deelnemen aan vervolgonderzoek
Op basis van het startgesprek en het toelatingsportfolio wordt besloten of het zinvol is dat je deelneemt aan het vervolgonderzoek. Als er geen kans is dat je voor een vrijstelling van de wettelijke vooropleidingseis in aanmerking komt, word je uitgenodigd voor een vervolggesprek waarin dat wordt uitgelegd en word je ondersteuning aangeboden bij het vinden van een opleiding die beter aansluit bij jouw mogelijkheden.
Als de conclusie is dat je wel kans maakt op een vrijstelling word je uitgenodigd voor dat vervolgonderzoek.