Mijn Selectie +
Print paginaDirect aanmelden

Werkvoorbereider fabricage

Samenvatting opleiding:

BBL
Opleidingen in het mbo zijn op twee manieren te volgen. Dit worden 'leerwegen' genoemd:
- Beroeps Opleidende Leerweg (BOL)
- Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL)

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je voor het grootste deel van de tijd naar school. Daarnaast vormt stage (beroepspraktijkvorming) een wezenlijk onderdeel van je opleiding.

BBL
Bij een BBL-opleiding heb je een baan van 18-20 uur per week, waar je het beroep dus voor een belangrijk deel in de praktijk leert. Daarnaast ga je één dag of een middag en een avond in de week voor de theorielessen naar school. Informeer bij je studieadviseur naar de precieze voorwaarden bij de opleiding van jouw keuze.
niveau 4, Emmen Anna Paulownalaan
Duur: 3 jaren
De opleiding
Voor dit beroep heb je veel kennis nodig: over materialen, constructies, berekeningen. Die theorie dient als basis voor de praktijk. Die praktijk leer je tijdens opdrachten in de werkplaats of tijdens de stage.

wat leer je tijdens de opleiding

Tijdens de vaktechnische lessen wordt er theorie aangeboden op middenkader niveau. Bij Werkvoorbereider Fabricage moet je denken aan bedrijfskundige aspecten. Daarnaast wordt er ook wiskunde, natuurkunde en materialenkennis
Tijdens de AVO-avond wordt er Nederlands, Engels, rekenen en Burgerschap aangeboden. Taal en rekenen wordt landelijk geëxamineerd en moet worden afgesloten op 3F.
Aan het eind van elke periode volgt er een examen waarin de periode wordt afgesloten. Aan het eind van de opleiding wordt alles verzameld in een bewijsmap. Als deze voldoet aan de norm kan over worden gegaan tot diplomering.

Bekijk hier de studiebijsluiter
Het beroep
Je werkt bij een bedrijf dat technische producten in een werkplaats fabriceert. Daar maak je berekeningen over de inzet van machines, materialen en menskracht. Je berekent de kostprijs van het product en de doorlooptijd van het project. De planningen die je maakt zijn realistisch. Daarvoor is het nodig dat je inzicht hebt in het proces en in de kosten die daarbij horen. Je zorgt ervoor dat de benodigde tekeningen, materialen, gereedschappen en materieel beschikbaar zijn. Bovendien los je productietechnische vraagstukken op, assisteer je bij problemen in de productie en maak je na berekeningen. Je ondersteunt de projectleider en overlegt regelmatig met de verschillende
afdelingen in het bedrijf. Af en toe heb je contact met de klant. Het is belangrijk dat je problemen kunt signaleren én oplossen. Verder moet je nauwkeurig en zorgvuldig werken om de gewenste kwaliteit te kunnen halen. En je moet goed met anderen kunnen omgaan en overleggen.

Alles over deze opleiding

Toelating

Algemene toelatingsvoorwaarden
Om de specialistenopleiding te volgen, heeft u een diploma nodig van de vakopleiding (niveau 3), voor hetzelfde beroep of dezelfde richting.
Extra toelatingsvoorwaarden
Voor deze opleiding zijn geen specifieke toelatingsvoorwaarden.

Stage

Algemene stage
BBL: Tijdens je BBL opleiding bij Drenthe College doe je je beroepspraktijkvorming bij je eigen werkgever.
Je hebt een arbeidsovereenkomst voor 18 tot 20 uur per week bij een werkgever die geaccrediteerd is voor de branche waarvoor jij je opleiding volgt.
Zo leer je je vak uit te oefenen in de praktijk.
Extra informatie met betrekking tot stage
Voor de stage van deze opleiding zijn geen specifieke eisen.

Kosten en Onderwijsovereenkomst

Basis kosten
Als je voor de Beroepsopleidende Leerweg (BOL) kiest, betaal je het wettelijk lesgeld.
Dit betaal je aan DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) in Groningen.
Kies je voor de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL)?
Bijkomende kosten bij deze opleiding
Boeken 1e jaar: € 244
Kosten overig: € 60
Specificatie kosten
Kosten overig

Je bekijkt nu de opleiding Werkvoorbereider fabricage
Bekijk andere opleidingen in de wereld Werktuigbouw, elektrotechniek & installatietechniek (Engineering)

Aanmelden of hulp kiezen?

Inloggen


Wachtwoord vergeten? Klik hier