De verhalen van DC-studenten

Davin over BBL-verpleegkunde

 

Davin Norder zit in zijn laatste jaar van de opleiding BBL-verpleegkunde. Hij is momenteel werkzaam bij Treant de Holdert, een stageplek binnen de VVT-branche (Verzorging, Verpleging en Thuiszorg). “Hier werk ik op een somatische afdeling, waar bewoners van 70 jaar en ouder verblijven die zowel somatische als PG-zorg nodig hebben.”

Davin koos voor deze stageplek omdat hij graag in de zorg wilde werken. Treant trok zijn aandacht omdat het een totaal nieuwe sector voor hem was. “Hoewel ik er niet veel vanaf wist, leek het me een leuke uitdaging om iets nieuws te proberen. Tijdens het sollicitatieproces ontdekte ik al snel dat de collega's en bewoners bij Treant erg openhartig en vriendelijk zijn. De sfeer is fijn, veilig en prettig, en er worden voldoende activiteiten georganiseerd voor zowel de bewoners als het personeel. Na mijn proefperiode bleek al snel dat beide partijen tevreden waren. Zo begon mijn nieuwe avontuur in de zorg.”

 

“Door de kennis die ik op school heb opgedaan te koppelen aan mijn ervaringen op de werkvloer, kan ik op een mooie manier ontwikkelen.” - Davin

Davin is bij Treant de Holdert terechtgekomen nadat hij naar Emmen was verhuisd. Hij was op zoek naar een nieuwe baan en probeerde langs verschillende bedrijven te gaan. Helaas waren veel bedrijven op zoek naar iemand met meer ervaring, en de onzekere periode vanwege de coronapandemie speelde hier mogelijk ook een rol in. “Via een uitzendbureau vond ik een vacature bij Treant de Holdert. Tijdens het sollicitatiegesprek werd echter al snel duidelijk dat deze functie niet geschikt was voor mij vanwege mijn achtergrond als persoonlijk begeleider in de gehandicaptenzorg op niveau 4. Daarom werd de vacature omgezet en kreeg ik de kans om als zorgpersoneel aan de slag te gaan, waar ik ontzettend blij mee was.

“Mijn stagedag/werkdag ziet er meestal onregelmatig uit, met zowel korte als lange diensten en dag- en avonddiensten die door elkaar heen lopen. Over het algemeen werk ik overdag, dus zal ik mijn dagdienst beschrijven.” Davin begin met het inventariseren van zijn taken en het prioriteren ervan. “Het werk bestaat niet allen uit het wassen van bewoners, maar er komt veel meer bij kijken. Denk aan medicatie, wondzorg, huid controle, geestelijke en lichamelijke gezondheid, en nog veel meer. Dit alles moet per bewoner worden uitgevoerd, elke dag, gedurende de hele dag.

Davin vind de omgang met collega's en bewoners, de sfeer op het werk en het werkplezier het leukst op zijn stage. “Er worden veel leuke activiteiten georganiseerd voor de bewoners, zowel ter vermaak als om eenzaamheid tegen te gaan. Iedereen gaat op een prettige manier met elkaar om, waardoor er een goede sfeer heerst, zowel op de afdeling als in het hele huis. Dit zorgt voor werkplezier. Natuurlijk is het druk en moeten we hard werken om alle taken af te krijgen, maar we doen het samen en kunnen vertrouwen op onze collega's.”  

Tijdens Davin zijn stage wordt hij begeleid door zowel school als zijn stagebegeleider. “We beginnen met een gesprek waarin we mijn leerdoelen bespreken. Ik vind het vooral belangrijk om gewoon te doen, mee te lopen en vragen te stellen. Door samen te sparren kom ik er vaak achter dat ik het beter weet dan ik denk.”

Davin vindt praktijkervaring ontzettend belangrijk. “Door de theorie direct aan de praktijk te koppelen, zie je echt wat er bedoeld wordt. Hierdoor neem je de informatie ook veel sneller op. Bovendien ontdek je op een effectieve manier of het werkveld bij je past en of je hierin verder wilt groeien. Dankzij mijn stage heb ik een beter beeld gekregen van het werkveld, hoewel ik al ervaring had in de zorg. Deze doelgroep was echter nieuw voor mij, en het werken in deze setting heeft me laten zien dat er voldoende uitdaging in zit.”

Al met al is Davin ontzettend blij met mijn stageplek bij Treant de Holdert. “Ik heb de kans gekregen om nieuwe ervaringen op te doen, mezelf te ontwikkelen en waardevolle kennis en vaardigheden op te bouwen. De omgang met mijn collega's en de bewoners, de positieve sfeer en het werkplezier maken mijn stage tot een geweldige ervaring. Ik kijk ernaar uit om nog meer te leren en mijn opgedane kennis te delen met toekomstige stagiaires, zodat ook zij kunnen groeien en succesvol kunnen zijn in de praktijk van de zorg.”

Over BBL Verpleegkunde

  • Niveau 4
  • BBL
  • 2 jarige opleiding 
  • Assen/Emmen/Meppel
  • AANMELDEN 

De Verpleegkundige ondersteunt artsen bij hun taken en verleent dagelijkse zorg in complexe situaties.

Deze opleiding is bedoeld voor volwassenen die in de zorg werken en (alsnog) Verpleegkundige willen worden. Je kunt deze opleiding alleen volgen als je vrijstellingen kunt krijgen op basis van je vooropleiding. Je stroomt in het derde jaar van de reguliere opleiding verpleegkundige in. Tijdens je intakeprocedure wordt vastgesteld of je in aanmerking komt voor vrijstellingen. Lees meer over de opleiding BBL Verpleegkunde


Past deze opleiding bij jou?
Ontdek deze opleiding tijdens een Open Huis of meeloopdag! Check hier welke events jij komende periode kan bezoeken. Eerder in gesprek met een docent of studieadviseur? Vul dan het online formulier in en we nemen contact met je op.