Vavo sprinthavo Meppel

 • Sprinthavo
 • 1 jaar
 • Meppel

Wil je (alsnog) je havodiploma halen? Dat kan via VAVO Sprinthavo. Hier haal jij het beste uit jezelf! Bij VAVO Sprinthavo krijg je havovakken aangeboden en doe je examen (schoolexamens en centr...
Lees meer

Vavo sprinthavo Meppel

 • Sprinthavo
 • 1 jaar
 • Meppel

Wil je (alsnog) je havodiploma halen? Dat kan via VAVO Sprinthavo. Hier haal jij het beste uit jezelf! Bij VAVO Sprinthavo krijg je havovakken aangeboden en doe je examen (schoolexamens en centr...
Lees meer

Alles over deze opleiding

 • Introductie

  Wil je (alsnog) je havodiploma halen? Dat kan via VAVO Sprinthavo. Hier haal jij het beste uit jezelf! Bij VAVO Sprinthavo krijg je havovakken aangeboden en doe je examen (schoolexamens en centraal schriftelijk eindexamen).

  Het is ook mogelijk om te studeren voor één of meer landelijk erkende certificaten. Zo kun je alsnog je havodiploma halen mocht je voor een aantal vakken zijn gezakt. De zak-/slaagregeling is hetzelfde als in het voortgezet onderwijs.

 • Je volgt alleen examenvakken. Voor elk vak krijg je een studiewijzer. Daarin staat per week welke stof er wordt behandeld en welke opdrachten moeten worden gemaakt. Hier werk je in de les en thuis aan. Ook is er gelegenheid om in het studielokaal op school huiswerk te maken.

  Je begrijpt dat deze manier van werken een beroep doet op jouw zelfstandigheid, eigen verantwoordelijkheid, motivatie en inzet. 

  Lees snel verder!

 • Werkwijze

  Bij VAVO Sprinthavo in Meppel bieden we een eenjarig traject (sprintjaar) en tweejarig traject (schakeljaar) aan. Het hangt van jouw situatie af welk traject je kunt volgen.

  Sprintjaar (eenjarig traject)
  Ben je gezakt voor het eindexamen havo? Of heb je havo 4 met voldoende resultaat doorlopen en wil je jouw studie vervolgen op het volwassenonderwijs? Dan kun je bij DC VAVO starten in het sprintjaar. Niet voor niets draagt dit jaar de naam sprintjaar: in hoog tempo krijg je de lesstof uit het examenjaar aangeboden. Dat vraagt nogal wat van jouw verantwoordelijkheid en motivatie. Je volgt alle vakken van jouw gekozen profiel. 

  Het sprintjaar telt vier periodes. De eerste drie periodes sluit je af met een schoolexamenweek. Daarna ga je aan de slag met examentraining om je zo goed mogelijk voor te bereiden op het Centraal Schriftelijk Examen (CSE). In mei doe je het CSE in jouw vakken. Het is ook mogelijk om te studeren voor één of meerdere landelijk erkende certificaten.

  Schakeljaar (tweejarig traject)
  Heb je jouw diploma vmbo-tl op zak en wil je een havodiploma halen? Of heb je een aantal jaar op het mbo gezeten, maar blijkt dat toch niet de juiste keuze? Dan kun je bij VAVO havo in Meppel starten in het schakeljaar. In het schakeljaar word je klaargestoomd voor het sprintjaar, waarin je examen doet. Je kiest een volledig havoprofiel en volgt alle lessen binnen dat profiel, daarnaast krijg je begeleiding tijdens mentoruren, leer je meer over jouw studievaardigheden en kun je tijdens studie-uren een deel van jouw huiswerk op school maken.

  Tijdens het schakeljaar kun je voor sommige vakken alvast programmaonderdelen van het schoolexamen (SE) behalen. Je moet daarbij denken aan presentaties, praktische opdrachten etc. Op die manier heb je al een voorsprong in het sprintjaar. Aan het eind van het schakeljaar bekijken we of je voldoende resultaten hebt behaald om het sprintjaar in te gaan. We hanteren een overgangsnorm. Blijkt in de loop van het jaar dat je niet op je plek zit, dan zoeken we samen naar een geschikte mbo-opleiding binnen Drenthe College of een ander ROC.

  --------------------------------------------------------------------------

  Profielen en vakken
  Binnen VAVO havo kun je kiezen uit de profielen Cultuur-Maatschappij, Economie-Maatschappij, Natuur-Gezondheid en Natuur-Techniek. 

  Wisselen van profiel
  Wil je van profiel wisselen? Hou er rekening mee dat je bij sommige vakken het vak eerst in het voorbereidend jaar gevolgd moet hebben om ze daarna in het sprintjaar te kunnen doen. In een kennismakingsgesprek bepalen we de (on)mogelijkheden.

 • Onze begeleiding

  Elke student heeft een mentor, die vrijwel elke week een gesprek heeft voor begeleiding, gericht op de voortgang van de studie. Misschien heb je daarnaast ook behoefte aan aanvullende begeleiding. Drenthe College heeft een uitgebreid netwerk van professionals binnen en buiten de school. Zij hebben veel ervaring met het begeleiden van hulpvragen op allerlei vlakken. Denk bijvoorbeeld aan financiële, persoonlijke of gezondheidsproblemen of een bepaalde vorm van Passend Onderwijs. Je staat er nooit alleen voor!

 • Leslocaties

 • Verder studeren

  Je kan verder studeren aan het hbo. 

Nieuws en Verhalen

VAVO Sprinthavo en Sprintvwo

Over VAVO Sprinthavo

"Op een middelbare school zit ik niet meer op mijn plek. Bovendien heb ik nu tijd om opnieuw na te denken over mijn toekomst.” - Ilse

Over Sprinthavo

"Als je graag snel je havodiploma wilt halen, zonder extra afleidingen, is de Sprinthavo de plek voor jou." - Koen

Over Sprinthavo

"Heb je moeite om je diploma te halen en meer aandacht van docenten nodig, dan is de Sprinthavo de plek waar je moet zijn." - Myrte de Haan

Student Matthias over Sprinthavo

Student Jet over Sprinthavo

Student Nienke over Sprinthavo

Student Martijn over Sprinthavo

De opleiding in beeld

Volg jij binnenkort de studie Sprinthavo?

11 dec

Kom sfeerproeven en ervaar het studentenleven op DC!

15 jan

Kom sfeerproeven en ervaar het studentenleven op DC!

24 jan

Kom sfeer proeven op onze locaties en laat je informeren door onze docenten en studenten.

29 jan

Kom sfeerproeven en ervaar het studentenleven op DC!

04 mrt

Kom sfeerproeven en ervaar het studentenleven op DC!

13 mrt

Kom sfeer proeven op onze locaties en laat je informeren door onze docenten en studenten.

18 mrt

Kom sfeerproeven en ervaar het studentenleven op DC!

01 apr

1 april is een belangrijke datum. Meld je vóór die datum aan, dan ben je er zeker van dat je in aanmerking komt voor de opleiding van jouw eerste keuze.

08 apr

Kom sfeerproeven en ervaar het studentenleven op DC!

18 jun

Op zoek naar een geschikte mbo-opleiding? Laat je informeren door onze docenten en studenten!

Meer mogelijkheden voor jou...

VAVO Sprinthavo Assen/Emmen

Sprinthavo | Emmen | Assen | BOL

Beroepshavo Meppel

Beroepshavo | Meppel | BOL

De wereld vanVAVO Sprinthavo/Sprintvwo

Onderwijsassistent Beroepshavo Welzijn (THBO)

Niveau 4 | Assen | BOL