Mijn Selectie +
Print paginaDirect aanmelden

Zelfstandig Werkend Kok

Samenvatting opleiding:

BOL
Opleidingen in het mbo zijn op twee manieren te volgen. Dit worden 'leerwegen' genoemd:
- Beroeps Opleidende Leerweg (BOL)
- Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL)

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je voor het grootste deel van de tijd naar school. Daarnaast vormt stage (beroepspraktijkvorming) een wezenlijk onderdeel van je opleiding.

BBL
Bij een BBL-opleiding heb je een baan van 18-20 uur per week, waar je het beroep dus voor een belangrijk deel in de praktijk leert. Daarnaast ga je één dag of een middag en een avond in de week voor de theorielessen naar school. Informeer bij je studieadviseur naar de precieze voorwaarden bij de opleiding van jouw keuze.
niveau 3, Assen Anne de Vriesstraat - Emmen Van Schaikweg - Meppel Ambachtsweg
BBL
Opleidingen in het mbo zijn op twee manieren te volgen. Dit worden 'leerwegen' genoemd:
- Beroeps Opleidende Leerweg (BOL)
- Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL)

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je voor het grootste deel van de tijd naar school. Daarnaast vormt stage (beroepspraktijkvorming) een wezenlijk onderdeel van je opleiding.

BBL
Bij een BBL-opleiding heb je een baan van 18-20 uur per week, waar je het beroep dus voor een belangrijk deel in de praktijk leert. Daarnaast ga je één dag of een middag en een avond in de week voor de theorielessen naar school. Informeer bij je studieadviseur naar de precieze voorwaarden bij de opleiding van jouw keuze.
niveau 3, Emmen Van Schaikweg - Meppel Ambachtsweg
Duur: 3 jaren Jongeren
De opleiding
Een groot deel van de opleiding breng je door in een keuken: in school of op je stageplek . Je leert veel over koken en alles wat daar mee te maken heeft (ingrediënten, menu's maken, prijzen, hygiëne). Je leert hoe je een keuken inricht en organiseert en welke gereedschappen je moet gebruiken. De theorielessen ondersteunen je daarbij: vaktheorie, maar ook algemene vakken als Nederlands en rekenen.

Bekijk hier de studiebijsluiter voor de BOL opleiding
Bekijk hier de studiebijsluiter voor de BBL opleiding

Wat leer je tijdens de opleiding
  • - Dranken- en warenkennis
  • - Hygiëne
  • - Gastronomie
  • - Kostprijs- en inkoopberekening
Het beroep
Gasten laten genieten van een verrassende en smakelijke lunch, diner of tussendoortje, door jou gemaakt: dat is wat je wilt. In de keuken van een restaurant, hotel, eetcafe, cateringbedrijf of een ziekenhuis of verzorgingsinstelling: maaltijden bespreken met collega's, taken verdelen, voorbereiden, koken, proeven. Maar ook zorgen dat er genoeg voorraad is, het niet te duur wordt, de gerechten op het juiste moment klaar zijn, de keuken schoon en hygiënisch is: dat is jouw werk.
Als zelfstandig werkende kok denk je mee over het uitbreiden of verbeteren van de menukaart, de organisatie en de kosten. Je steekt graag je handen uit de mouwen en werkt zonder problemen 's avonds of in het weekend. als jouw gasten genieten van hun vrije tijd en jouw maaltijd. Je kan goed omgaan met werkdruk en onverwachte situaties.

Alles over deze opleiding

Toelating

Algemene toelatingsvoorwaarden
Niveau 3 vmbo- diploma kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg, havo met overgangsbewijs naar leerjaar 4, mbo- diploma niveau 2 of vergelijkbaar diploma.
Extra toelatingsvoorwaarden
Voor deze opleiding zijn geen specifieke toelatingsvoorwaarden.

Stage

Algemene stage
BOL: Stages zijn een belangrijk onderdeel van de bol-opleidingen bij Drenthe College.
Tijdens je stage ga je wat je op school leert, gebruiken in de praktijk.
Al vanaf het eerste jaar maak je zo kennis met je beroep.
Naast onze stageadressen bij bedrijven en instellingen in de regio, kun je bij sommige opleidingen ook praktijkervaring opdoen bij een van onze zogenoemde leerbedrijven binnen de school.
Dat zijn echte bedrijven met echte klanten waar je begeleid wordt door docenten.
BBL: Tijdens je BBL opleiding bij Drenthe College doe je je beroepspraktijkvorming bij je eigen werkgever.
Je hebt een arbeidsovereenkomst voor minimaal 20 uur per week bij een werkgever die geaccrediteerd is voor de branche waarvoor jij je opleiding volgt.
Zo leer je je vak uit te oefenen in de praktijk.
Extra informatie met betrekking tot stage
Stage vormt een belangrijk deel van je opleiding. De school regelt je stageplaats, maar je mag ook zelf aangeven waar je zou willen werken. Je gaat elk jaar op stage: gedurende een half jaar meerdere dagen per week. Zo pas je in de praktijk toe wat je tijdens de opleiding hebt geleerd.

Kosten en Onderwijsovereenkomst

Basis kosten
Als je voor de Beroepsopleidende Leerweg (BOL) kiest, betaal je vanaf je 18e het wettelijk lesgeld.
Dit betaal je aan DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) in Groningen.
Kies je voor de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL)? Dan betaal je vanaf je 18e cursusgeld aan Drenthe College.
De hoogte van het bedrag verschilt per opleiding.
Bijkomende kosten bij deze opleiding
Kleding: € 265
Specificatie kosten
Verplichte messenset € 90,-
Prijsindicatie boeken:
BOL 1e jaar € 510,- 2e en 3e jaar € 300,-
BBL € 480,-
Boeken licentie Nederlands en Rekenen BBL € 20,-

Vervolg opleidingen (1)

Zelfstandig Werkend Kok

Je bekijkt nu de opleiding Zelfstandig Werkend Kok
Bekijk andere opleidingen in de wereld Horeca & Facilitaire Dienstverlening niv. 2, 3 & 4

Inloggen


Wachtwoord vergeten? Klik hier