Header afbeeldingen

Home Over D●C Begeleiding van studenten

Studentbegeleiding op Drenthe College

 
 
Bij Drenthe College vinden we het belangrijk dat je als student de begeleiding krijgt die je nodig hebt. Wij doen ons uiterste best om jou zodanig te begeleiden en ondersteunen dat je Drenthe College met een diploma  verlaat. Natuurlijk staat jouw eigen inzet daarbij altijd voorop; wij kunnen je alleen helpen het beste uit jezelf te halen.
 
 
Intake
Een goed begin is het halve werk. Het is daarom belangrijk dat je als nieuwe student bij je aanmelding duidelijk aangeeft of je een beperking hebt of extra begeleiding nodig denkt te hebben. Je krijgt dan een gesprek met één van onze studentenadviseurs. Deze kan vaststellen of extra begeleiding nodig is en zo ja, in welke vorm.
 
Basisbegeleiding
Bij Drenthe College vinden we persoonlijke aandacht belangrijk. Elke student heeft een persoonlijke loopbaanbegeleider (LOB’er) die je begeleidt bij je studievoortgang, persoonlijke ontwikkeling en je ontwikkeling in je toekomstig beroep.  Met vragen en in geval van problemen kun je altijd terecht bij jouw loopbaanbegeleider. 
 
Extra ondersteuning
Als je loopbaanbegeleider en jij merken dat  de basisbegeleiding niet voldoende is, kan er een verzoek worden gedaan om extra ondersteuning binnen de school.  Dit kan bijvoorbeeld zijn:
  •  Extra gesprekken met je loopbaanbegeleider
  •  Extra ondersteuning bij het vinden van een stageplaats en bij het goed functioneren op je stageplaats
  •  Extra ondersteuning bij plannen, organiseren en leren leren
  •  Groepstrainingen over bijvoorbeeld faalangst of sociale vaardigheden
  •  Testen van beroepskeuze
  •  Individuele ondersteuning bij problemen op school door leer- of gedragsproblemen, persoonlijke  omstandigheden, lichamelijke beperkingen of door chronische ziekten. 
Soms krijg je extra ondersteuning van je loopbaanbegeleider, soms van een andere docent of trainer en soms van studentenadvies. De studentenadviseur kan je ook doorverwijzen naar de schoolmaatschappelijk werker. Daar kun je overigens ook zelf contact mee opnemen.  Het komt ook regelmatig voor dat een andere hulpverlener wordt ingeschakeld. 

Aanvullende Informatie

begeleiding

Specialistische hulpverlening 

Soms is het noodzakelijk om specialistische hulp in te roepen. In dat geval zullen we met jou meedenken over de juiste hulpverlening. 

 

Ondersteuningsplan

Afspraken over extra begeleiding kunnen worden opgenomen in een bijlage bij je onderwijsovereenkomst. Deze wordt dan getekend door jou (en je ouders), je opleidingsmanager en een studentenadviseur of externe partner.  Na een afgesproken periode wordt de extra ondersteuning altijd met je geëvalueerd. 

 

Verzuim en ziekte

Om je opleiding goed te kunnen volgen, is het belangrijk dat je aanwezig bent tijdens alle lessen. Onze ervaring is dat het voor studenten lastig is om gemiste lesstof in te halen. Daarom registreren je docenten altijd in Magister of je aanwezig bent. Wanneer je er niet bent is de kans groot dat we contact met je opnemen om te horen wat er aan de hand is. Immers, als je spijbelt heb je hiervoor een reden. Deze willen we graag met je bespreken. Wanneer je meer dan 16 uur in 20 dagen ongeoorloofd verzuimd hebt, dan is Drenthe College verplicht hiervan melding te maken bij DUO. 

 

Wanneer je (regelmatig of lang) ziek bent nodigen wij je zo snel mogelijk uit op het spreekuur van de schoolmaatschappelijk werker of GGD arts.

 

Het beste uit jezelf halen is immers ons doel! 

 

Zie ook de ondersteuningsmatrix.  

 

 

Quotes

begeleiding quote 1

Tekst: 
“Op de middelbare school moest je elke week een hoofdstuk leren en dan kreeg je na een paar weken een proefwerk over die hoofdstukken. Nu krijgen we ineens een toets over een half boek! Ik had nooit genoeg tijd om al die hoofdstukken te leren. Mijn LOB’er zag dat al snel en heeft mij opgegeven voor een training Studievaardigheden. Ik leer nu hoe ik mijn werk beter kan plannen.”

Begeleiding quote 2

Tekst: 
“Ik heb toen toch aan mijn LOB’er verteld over mijn geldproblemen, ik denk soms alleen maar aan mijn schulden en hoe ik die kan aflossen. Zij heeft toen met de studentenadviseur geregeld dat ik kon gaan praten met iemand van de schuldhulpverlening. Ik ben er nog lang niet vanaf, maar ik heb nu wel het gevoel dat ik er niet alleen voor sta. Ik maak me minder zorgen en kan me daardoor weer beter concentreren op school.”

Begeleiding quote 3

Tekst: 
“Ik zit in een rolstoel. De school heeft een begeleidster ingeschakeld die heeft bekeken of er aanpassingen op school nodig zijn. Daarnaast heeft zij mijn docenten geïnformeerd over mijn ziekte. Ik vind het bijzonder dat ze ook op mijn stageplaats is geweest om de collega’s daar te informeren en te bekijken of ik daar goed uit de voeten zou kunnen. Bij wijze van spreken dan, haha.”

Gouden blok

Check it: online portaal voor alle studentenvragen

Check it: online portaal voor alle studentenvragen

 

Check It is een online portaal waar je als student van Drenthe College informatie kunt vinden over allerlei onderwerpen waarmee je tijdens je studieloopbaan te maken kunt krijgen.

Het gaat hierbij niet alleen om studentenzaken zoals studiefinanciering, het aanvragen van een ov-kaart en het omgaan met dyslexie maar ook om onderwerpen als seksualiteit, slaapproblemen en verslaving. Op Check It kun je ook anoniem chatten met één van onze studentenadviseurs. Wanneer je graag een persoonlijk gesprek wilt, kun je online een afspraak maken met een adviseur.

 

Je kunt direct inloggen op Check It via de tegel op portal.drenthecollege.nl. Of download de app Check It Onderwijs. 

 

 

Inloggen


Wachtwoord vergeten? Klik hier