Bij de Beroepsbegeleidende leerweg (BBL) combineer je werken en leren. Naast je baan ga je één of meerdere dagdelen in de week naar school. Om een BBL-opleiding te volgen ben je 16 jaar of ouder en werk je minimaal 16 - 20 uur per week bij een erkend leerbedrijf. Je gaat zelf op zoek naar een baan. Erkende leerbedrijven vind je op leerbanenmarkt.nl.
Praktische informatie
-
Wat is een BBL-opleiding?
-
Wat kost een BBL-opleiding?
Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder? Dan betaal je als BBL-student cursusgeld aan Drenthe College. De hoogte van dit bedrag stelt de overheid jaarlijks vast. Meer informatie vind je hier. Het cursusgeld voor schooljaar 2020-2021 is vastgesteld op:
- Entree- en basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2): €250,-
- Vak-, middenkader- en specialistenopleiding (niveau 3 en 4): €606,-
Naast cursusgeld zijn er ook kosten voor schoolboeken en licenties. Daarnaast is het mogelijk dat je middelen en/of materialen moet aanschaffen, zoals een laptop, kleding, materialen en gereedschappen. Deze kosten verschillen per opleiding. Meer informatie vind je op de pagina van de opleiding van jouw keuze. -
Hoe lang duurt een BBL-opleiding?
De duur van een BBL-opleiding verschilt per niveau:
- Niveau 1 (Entree): 1 jaar
- Niveau 2: 1 tot 2 jaar
- Niveau 3: 2 tot 3 jaar
- Niveau 4: 3 jaar
Afhankelijk van jouw vooropleiding, werkervaring en ondersteuningsbehoefte kan de opleiding ook korter zijn. -
Ik ben wat ouder, kan ik nog steeds starten met een BBL-opleiding?
Absoluut! Je bent nooit te oud om te leren. We zien ook een toename van mensen die zich graag willen laten bij- of omscholen. Dus ben jij toe aan een carrièreswitch of zoek jij meer uitdaging in je werk? Een BBL-opleiding biedt jou kansen en zorgt ervoor dat jij jezelf blijft ontwikkelen.
Dit filmpje van het UWV laat zien dat je nooit te oud bent voor een nieuw vak. -
Studeren, werken én een gezin. Hoe kan ik dat combineren?
Heb je een gezin? Dan is het belangrijk om goede afspraken te maken met jouw partner, kinderen, school en/of werkgever. Spreek uit wat je van elkaar verwacht en zoek samen naar een goede balans.
Ervaringsverhalen
Leerbedrijf & Werkplek
-
Moet ik zelf een werkplek/leerbedrijf regelen?
Om te starten met een BBL-opleiding moet je zelf op zoek naar een erkend leerbedrijf voor de beroepspraktijkvorming (BPV). Je gaat daar 16 tot 20 uur per week aan de slag. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een geschikte werkplek.
-
Kan ik een willekeurige baan met een opleiding combineren?
Dat kan niet. Je baan moet in dezelfde richting zijn als de opleiding die je wilt volgen. Tijdens een BBL-opleiding zijn theorie en praktijk op elkaar afgestemd. Daarnaast moet het leerbedrijf waar je werkt erkend zijn door de SBB.
-
Waar vind ik zo'n leerbedrijf?
Alle erkende leerbedrijven staan op leerbanenmarkt.nl en stagemarkt.nl. Het kan voorkomen dat er via de opleiding een werkplek beschikbaar is. Daarvoor kun je contact opnemen met de coördinator van de opleiding.
Op stagemarkt.nl worden ook handige tips gedeeld over hoe je een sollicitatiebrief schrijft en hoe je een cv maakt.
Financieel
-
Wie betaalt de kosten van mijn opleiding?
Sommige leerbedrijven bieden aan om jouw cursusgeld te betalen. Zo’n afspraak staat dan in de arbeidsovereenkomst. Als student ben je wel altijd zelf verantwoordelijk voor de betaling aan school.
Betaalt het bedrijf jouw opleiding niet? Dan zorg jij zelf voor de betaling. -
Krijg ik een salaris?
Je gaat in loondienst bij een door SBB erkend leerbedrijf. Daarom ontvang je in elk geval het minimumloon. In de CAO van jouw werkgever vind je meer informatie over jouw salaris.
-
Heb ik recht op studiefinanciering of studentenreisproduct?
Als BBL-student heb je geen recht op studiefinanciering of een studentenreisproduct.
Informatie voor leerbedrijven
-
Ik wil graag een leerbedrijf worden
Onze studenten zijn echte doeners, leren doen zij het liefste in de praktijk. Op deze pagina leggen we uit hoe je een leerbedrijf kan worden.
-
Subsidies en regelingen
De overheid, het bedrijfsleven, UWV en gemeenten willen werkend leren stimuleren. Daarom zijn verschillende financiële regelingen beschikbaar voor zowel werkgevers als individuen. Alle informatie vind je hier.
Contact
Heb je vragen of wil je advies over een BBL-opleiding? Vul het online formulier in of bel rechtstreeks met ons infoteam.
