Alles over

BBL (werken en leren)

 

Zou je graag werken en leren willen combineren? Dan is een BBL-opleiding iets voor jou. Als je een opleiding volgt in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL), dan werk je een groot deel van de week in dienst van een erkend leerbedrijf en ga je meestal één dag of twee dagdelen per week naar school voor de theorie. Je doet dus alle praktijkervaring op in het bedrijf waar je werkt. Je volgt verder precies dezelfde vakken als in de BOL-opleiding. 

Op deze pagina vind je de informatie die jij nodig hebt om te kunnen starten met jouw BBL-opleiding.

 

Bekijk al onze BBL-opleidingen

Praktische informatie

 • BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Deze vorm van studeren is een combinatie van werken en leren. Je leert vooral door ervaring op te doen in de praktijk. Je gaat meestal één dag of twee dagdelen naar school. De rest van de tijd ben je aan het werk via een werkgever. De studielast is gelijk aan die van een BOL-opleiding. Je kan starten in de BBL vanaf je zestiende. 

 • Als BBL'er betaal je cursusgeld wanneer je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Het bedrag stelt de overheid jaarlijks vast. Meer daarover vind je op deze pagina.

  Het cursusgeld voor 2020/2021 is vastgesteld op:

  • Entree- en basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2) €250,00
  • De vak, middenkader- en specialistenopleiding (niveau 3 en 4) €606

  Het cursusgeld betaal je aan Drenthe College.


  Naast cursusgeld zijn er ook kosten voor schoolboeken en licenties. Daarnaast is het mogelijk dat je zaken moet aanschaffen zoals een laptop, kleding, materialen en gereedschappen. Deze kosten verschillen per opleiding. Meer informatie vind je op de pagina van de opleiding van jouw keuze.

 • Dat verschilt per opleidingsniveau:

  • Niveau 1 (Entree): 1 jaar
  • Niveau 2: 1 tot 2 jaar
  • Niveau 3: 2 tot 3 jaar
  • Niveau 4: 3 jaar

  Afhankelijk van jouw vooropleiding, werkervaring en ondersteuningsbehoefte kan de opleiding ook korter zijn.

 • Absoluut! Je bent nooit te oud om te leren. Binnen onze muren zien we ook een toename aan mensen die zich graag willen laten bij- of omscholen. Dit filmpje van het UWV is daar een voorbeeld van.

  Veel leerbedrijven willen graag gemotiveerde mensen begeleiden. In sommige gevallen krijg je zelfs baangarantie. 

   

 • Heb je een gezin? Dan is het belangrijk om goede afspraken te maken met jouw partner, kinderen, school en/of werkgever. Spreek uit wat je van elkaar verwacht en zoek samen naar een goede balans.

BBL-studenten aan het woord

In de praktijk

BBL-student Danique over werken en leren

BBL-student Mariska over werken en leren

BBL-student Jorn over werken en leren

BBL-student Marvin over werken en leren

BBL-student Bianca over werken en leren

BBL-student Djaimy over werken en leren

BBL-student Kim over werken en leren

BBL-student Mischa over werken en leren

Leerbedrijf & Werkplek

 • Om te starten met een BBL-opleiding moet je zelf een erkende werkplek of leerbedrijf vinden voor de beroepspraktijkvorming (BPV). Je gaat daar 16 tot 20 uur  uur per week aan de slag. Deze werkplek moet je zelf regelen.

 • Dat kan niet. De baan moet in dezelfde richting zijn als die je wilt volgen. Tijdens een BBL-opleiding zijn theorie en praktijk op elkaar afgestemd. 
  Daarnaast moet het leerbedrijf erkend zijn bij de SBB.

 • Alle erkende leerbedrijven staan op www.leerbanenmarkt.nl en op www.stagemarkt.nl. Het kan voorkomen dat er via de opleiding een werkplek beschikbaar is. Daarvoor kun je contact opnemen met de coördinator van de opleiding.

  Op stagemarkt.nl worden ook handige tips gedeeld over hoe je een sollicitatiebrief schrijft en hoe je een cv maakt. 

Financieel

 • Sommige leerbedrijven bieden aan om jouw cursusgeld te betalen. Zo’n afspraak staat dan in de arbeidsovereenkomst. Als student ben je wel altijd zelf verantwoordelijk voor de betaling aan school.

  Betaalt het bedrijf jouw opleiding niet? Dan zorg jij zelf voor de betaling. 

 • Je gaat in loondienst bij een door SBB erkend leerbedrijf. Daarom ontvang je in elk geval het minimumloon. In de CAO van jouw werkgever vind je meer informatie over jouw salaris.

 • Als BBL-student heb je geen recht op studiefinanciering of een studentenreisproduct.

Informatie voor Leerbedrijven

Heb je vragen of wil je contact?

 

 

Ik vul een formulier in

Ik wil jullie bellen